Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Vård- och omsorgs­programmet

Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Efter avslutad utbildning kommer du att vara eftertraktad och attraktiv på arbetsmarknaden, samt ha möjlighet att studera på yrkeshögskola.

Vård- och omsorgsprogrammet utvecklar du dina kunskaper om och färdigheter i vård, omvårdnad och omsorg, samt får kunskap om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.

Du har APL (arbetsplatsförlagt lärande) med handledning på olika arbetsplatser varje läsår. Under dina tre läsår kommer du att få ta del av många intressanta studiebesök, föreläsare från olika verksamheter och APL erbjuds under minst 15 veckor inom olika verksamheter.

Efter utbildningen är du garanterad en anställning i Nybro kommun under förutsättning att du klarat alla kurser, APL och har körkort.

På programmet finns även ett metodrum där vi tränar praktiska moment.

Som elev kan du få ett ekonomiskt bidrag på 7 000 kronor till ditt körkort.

Du lär dig

  • att bemöta och kommunicera på ett yrkesmässigt sätt med människor som är i behov av stöd och hjälp
  • att utföra praktiska arbetsuppgifter som omsorgsuppgifter, sjukvårdsuppgifter, hushållssysslor och att kunna utföra medicintekniska arbetsuppgifter
  • att förstå hur din hälsa påverkas av din livsstil
  • att utveckla förståelse för människors olika behov och
    förutsättningar
  • att diskutera och ta ställning i yrkesetiska frågor inom vård och omsorg
  • att utveckla din samarbetsförmåga för att kunna ge korrekt information till patienter och omsorgstagare.

Framtida yrken

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du har möjlighet att välja bort högskolebehörigheten. Efter yrkesexamen är du behörig till yrkeshögskola.

Du får en bred utbildning som kan leda till arbete på sjukhus, vårdcentral, hemsjukvård, arbete inom särskilda boendeformer, daglig verksamhet, hemtjänst, personlig assistens eller arbete inom psykiatrin.

Vård- och omsorgsprogrammet passar dig som

  • vill arbeta med med människor inom sjukvård eller omsorgsverksamheter
  • är intresserad av hälsa, livsstil och friskvård
  • anser att människor har lika värde
  • tycker om att arbeta nära människor
  • vill ha goda förutsättningar för högskole- eller universitetsstudier.

Dina tre år på
Vård- och omsorgsprogrammet

Första året

Första året på utbildningen lär du dig grunderna inom vård- och omsorg, med framför allt fokus på äldreomsorg. I början av utbildningen är du ute på en ”prova-på-vecka”, för att se om utbildningen passar dig. Du kommer göra 5 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) inom särskilt boende eller hemtjänst. 

Andra året

Andra året på utbildningen fokuserar på funktionsvariationer. Du fortsätter att träna på praktiska grunder men även sociala aktiviteter. Det kommer även inslag av medicintekniska uppgifter som till exempel blodtryckskontroller och blodprovstagning. Du gör APL 5 veckor inom LSS, som till exempel gruppbostad eller daglig verksamhet.

Tredje året

Sista året på utbildningen riktar sig mot hälso- och sjukvård inom regionen. Du arbetar med fördjupningar inom omvårdnadsarbetet samt fler medicintekniska uppgifter. Du gör APL 5 veckor på sjukhus eller vårdcentral. Du får även en djupare bild av psykiatriområdet.

Kontakta oss

Helén är rektor för gymnasieprogrammen Barn- och fritidsprogrammet, Fordons- och Transportprogrammet och Vård- och Omsorgsprogrammet. Helén ansvarar också för Fordon Transport och Vård- och omsorg på vuxenutbildningen.

Helén Fredriksson

Rektor BF, FT, VO
Telefon: 0481-456 01
Mobil: 070-227 00 54
Epost:  helen.fredriksson@nybro.se