Utbyte med Tyskland

Gross-Gerau? Na klar!

Den 13 mars reste tjugo elever på språk- och kulturutbyte till Gross-Gerau (karta) i närheten av Frankfurt am Main, Tyskland. Vi besökte vår vänskola sedan 1987, Prälat-Diehl-Schule, för att pröva på tysk skola och vardag.

Ett utbyte fungerar på så många olika plan, kan vi konstatera efter en intensiv vecka hos vår utbytesvänner i Gross-Gerau, Tyskland.

Vi har de stora, planerade utflykterna och upplevelserna: delstatsparlamentet och hertigresidenset i Hessens huvudstad, klätterupplevelser med säkerhetslinor på hög höjd bland trädkronor i Wiesbaden och spaning på boeingplan på Europas tredje största flygplats, Frankfurt am Main.

Vi har de små kulturkrockarna i vardagen: annan skol- och familjevardag, annorlunda matvanor och mindre språkförbistringar.

Vi har de trevliga oförutsedda upptäckterna: ingefärsgodis med citronsmak, fritz-limo och sydtyska Brezeln. Inte att förglömma att man kommer rätt långt med sin skoltyska.

Vi har icke-händelserna som utgör en rätt stor del av ett utbyte: utarbetandet av överlevnadsstrategier för 17 timmar enkel resa på en buss tillsammans med 19 andra elever och 2 lärare (allsång till Håkan? kortspel? skräckfilm på datorn? och vad gör man när wifi inte funkar?!) och väntan på information om vad ska hända härnäst (och hinner man köpa lite mat?!).

Och slutligen har vi också förväntningarna på vad vi ska hitta på med våra tyska vänner när de kommer på besök veckan efter påsklovet. Vi säger ”Danke schön!” till lärarna, eleverna och föräldrarna på Prälat Diehl-Schule i Gross-Gerau för en fin vecka, och lovar att kontra med glasbruk, älgar och annat exotiskt!

 Prälat-Diehl-Schule

Webbredaktör: Håkan Storm | Hakan.Storm@nybro.se | Id: inlägg: 283 - kategori: 60

Internationellt

  Internationellt utbyte

Åkrahäll har under lång tid deltagit i olika internationella projekt.. Aktuellt är deltagande i ett nytt Erasmusprojekt tillsammans med skolor från Nederländerna, Schweiz, Portugal, Grekland och Storbritannien.

  Besök i Nederländerna

Nu är elever och lärare på besök i den nederländska staden Roermond. Vanlig nederländsk vardag och skola varvas med spännande [...]

  Tysklandsutbyte 2017

Våren 2017 har vi ett elevutbyte med vår tyska vänskola i Gross-Gerau, Åkrahälls utbyteselever ser nu fram emot sina tyska vänners besök.

  Utbyte med Tyskland

Den 13 mars reste tjugo elever på språk- och kulturutbyte till Gross-Gerau i närheten av Frankfurt am Main, Tyskland.