Undermeny

Hanne fick högsta betyg – i alla ämnen

Från toppbetyg i grundskolan till högsta betyg i alla ämnen i gymnasiet. Åkrahällskolans elev Hanne Adolfsson, NATE19, har stått för en extraordinär insats, men för henne har inte betygen varit det viktigaste under gymnasietiden.

– Jag har alltid haft inställningen att jag inte vill offra något för att få bra betyg. Det är inte värt det. Jag har självklart alltid försökt göra mitt bästa, men plugget har aldrig fått gå före att må bra och ha roligt. Det finns ingen hemlighet bakom mina betyg, men skolan och den akademiska biten har alltid passat mig bra. Jag gillar att gå till skolan och känner mig trygg i skolmiljön, säger Hanne Adolfsson.

Har du några studietips?
– Det finns väldigt många olika sätt att plugga på. Det finns inte en viss metod som passar för alla. Jag tycker att man först ska ska göra en bedömning av vad som är viktigast att kunna till exempelvis provet och sedan gör man en plan utifrån det. Det är dessutom viktigt att inte plugga för länge, utan känn efter när ”ditt huvud börjar ge upp” och ta en paus då. Sätt timers i början! Då blir det lättare att ta paus. Plugga inte nonstop för då blir du bara trött och ineffektiv.

Några andra tips?
– Börja i god tid, skjut inte fram något. Sedan är det viktigt med självdisciplin. Ibland lyssnar man inte på allt lärarna säger, det orkar man inte alltid och det kan leda till att man missar något viktigt. Då är det viktigt med självdisciplin och att man sätter sig hemma och läser in den delen själv.

Vi har även en studieverkstad på Åkrahäll, har du tagit hjälp av den?
– Ja, absolut. Studieverkstaden är jättebra! Det är bra att man kan få lärarhjälp där, men det finns många andra fördelar. Det är tyst och skönt, och man kan sitta där med sina kompisar. Det blir lite roligare. Man kan koncentrera sig och få den hjälp man behöver.

Om vi diskuterar dina betyg igen. Var du orolig över att det skulle trilla in ett annat betyg än A i slutet?
– Haha, nja. Kanske lite i slutet! Jag var väl inte orolig, men de sista månaderna kämpade jag extra hårt för att få A i allt.

Hade du detta som mål redan när du började i årskurs 1?
– Nej, jag hade inga betygsmål då. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig i gymnasiet och om det ens var rimligt att sätta några specifika mål. Målsättningen var att göra mitt bästa utan att plugga ihjäl mig.

Har du tänkt mycket på betygen under gymnasietiden?
– Jag har försökt att inte göra det, men mycket kretsar kring betygen och då blir det automatiskt så att man tänker på det. Men man mår inte bra av att tänka så mycket på betygen, utan det är bättre att strunta i bokstäverna. Fokusera i stället på att göra ditt bästa och att förbättra dig, det är bättre.

– När man får tillbaka en uppgift via Itslearning (lärplattformen) tycker jag att det är bättre att fokusera på lärarnas feedback framför betyget. Betyget kan du inte ändra på, men du kan alltid förbättra dig.

Något annat du tycker är viktigt att berätta om studietips?
– Det finns inget hemligt recept, utan försök göra ditt bästa och ta till vara på den hjälp du kan få. Man får kämpa om man vill ha bra betyg och då får man själv avgöra om det är ett mål värt att kämpa för. Det finns jättemycket bra hjälp att få på Åkrahäll.

Vad har Åkrahäll betytt för dig?
– Jättemycket! Jag har verkligen tyckt om att vara här. Här finns jättehärliga människor och jag hamnade i en jättebra klass. Skolan har aldrig blivit någon stressig eller jobbig grej, utan det har varit kul att komma till skolan.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag ska flytta till Lund och plugga till civilingenjör i teknisk matematik! Lite lagom nördigt, haha. Jag tycker att det är kul att plugga, så just nu pluggar jag hellre än att jobba. Sedan vill jag gärna ut och resa också, men jag känner att det är ett tillräckligt stort och nytt steg att flytta till Lund och börja plugga där – resa kan man ju ändå göra på sommaren.

Tack för pratstunden, Hanne. Stort grattis till studenten, dina fantastiska betyg och lycka till i framtiden!

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 4927 - kategori: 18

Bild-puffar

  Matsedel

Matsalen är öppen 11.00-13.00. Varje dag serveras en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ, ett fantastiskt salladsbord, några dagar i vecka hembakat bröd.

  Bilder: Studenten 2022

Här kommer vi publicera alla bilder från årets studentfirande. https://www.youtube.com/watch?v=OBeWHk1boIk

  Programkatalogen 2022-23

Är du nyfiken på vilka program och möjligheter som Åkrahäll erbjuder? Då tycker vi att du ska ta en titt [...]