Undermeny

De fick högsta betyg – i alla ämnen

Full pott! Åkrahällskolans elever Emelie Thor, SA18, och Carl Joelsson, NA18, gick ut gymnasiet med högsta betyg i alla ämnen. En fantastisk bedrift som vi naturligtvis vill uppmärksamma.

Efter studenten tog vi kontakt med Emelie och Carl som delade med sig av sin bästa studietips, berättade om hur de har lyckats behålla motivationen under coronapandemin, Åkrahällskolans betydelse och hur deras framtidstankar ser ut.

Stort grattis till studenten och högsta betyg i alla ämnen! Nu vill vi veta. Vad är hemligheten bakom framgången?

–  Tack! Jag har under dessa tre år haft bra lärare och en god sammanhållning i klassen. Denna prestation hade därför inte varit möjlig utan mina lärare och klasskamrater, säger Carl.

– Tack. För min del finns det två hemligheter bakom framgångarna. Först om främst så älskar jag att skriva, och på samhällsprogrammet gäller det ofta att kunna göra just detta. Det andra är att göra det kul att plugga. Alla kurser är inte roliga men då gäller det att hitta något som passar en själv. Det kan handla om att tillsammans med läraren tvista en examination på ett nytt sätt eller att jobba med belöningar och på så sätt koppla studierna med något man tycker om, säger Emelie.

Vill ni dela med er av era bästa studietips?

– Mitt bästa studietips är att försöka vara strukturerad. På så sätt får du även tid över för annat, säger Carl.

– Det som varit A och O för mig är att ligga före. Det är lockande att vänta in i sista sekund och få massor av fritid till en början men om man istället ser till att ligga före så får man samma om inte mer fritid i slutet av en examinationsperiod + möjligheten att diskutera mer med läraren i kursen. Man slipper också den där stressen när man måste hinna lämna in uppgiften 23.59. Något annat som är väldigt bra är att ha en plan och upplägg för examinationerna och att man håller sig hyfsat till den. Det handlar inte om att lägga all tid på skolan hela tiden utan om att på varje lektion få något gjort, även om det bara blev en mening på pappret, säger Emelie.

Hur har ni gjort för att behålla motivationen när ni har haft fjärrundervisning?

– Jag försökte behålla motivationen under distansundervisningen genom att hålla kvar i gamla rutiner. Ibland har detta varit svårt, men jag tycker att lärarna har gjort ett väldigt bra jobb med fjärrundervisningen, säger Carl.

– Ärligt så har det varit fruktansvärt svårt att behålla motivationen under fjärrundervisningen. Det har varit många gånger som jag har haft lusten att kasta in handduken och strunta i allt. Det som varit viktigaste för mig när det kommer till motivation är att lära mig att skilja på skola och hemma vilket var svårt till en början men om man bara håller skolarbetet till schemalagd tid så går det ganska bra. Man måste akta sig för att låta studierna ta allt för stor plats då det lätt blir överväldigande, säger Emelie och fortsätter:

– Som den planerare jag är så har det även varit viktigt för mig att ha en plan för varje dag och som jag skrev innan – en mening på pappret är bättre än ingen mening. Det sista jag vill lyfta är att det är viktigt att prata med sina klasskamrater och kurskamrater för att behålla motivationen. Genom att delta i Teams-möten eller på andra sätt pratat med mina klasskamrater har jag kunnat få och ge hjälp. Det har även gjort att jag inte känner mig riktigt lika ensam under de tuffa perioderna.

Var ni oroliga över att det skulle slinka in ett lägre betyg i någon kurs i slutet?

– Nej, egentligen inte. Jag hade lite tur och lyckades bra på de sista proven, säger Carl.

– Visst har jag varit det. Jag har svårt att tro att det finns någon som glider på en räkmacka genom varenda kurs och när man kommer till en sådan kurs som är lite svårare så gäller det att ta den där extra tiden för att förstå och prata med kursläraren om sina mål och svårigheter för att kunna få rätt hjälp. Jag tror det är vanligt, speciellt bland elever med högre betyg att tveka om att be om hjälp, det är något jag har behövt öva på, men att ta steget och prata med mina lärare har många gånger varit det som tagit mig hela vägen in i mål, säger Emelie.

Var ni redan från första gymnasiedagen fast beslutna om att ni skulle ha A i alla kurser, eller hur har er målsättning sett ut?

– Jag hade inte förväntat mig det, utan målet från början var att prestera så bra som möjligt, säger Carl.

– Jag har alltid haft höga mål men att gå ut med så höga resultat som jag gjort är något jag skulle säga att snarare alla andra tänkt att jag skulle göra medan jag inte varit lika säker. Till en början trodde jag inte ens det var ett alternativ utan det har varit nu under det tredje året som jag verkligen satsat för att få A i alla kurser. Tidigare har jag lagt fokus på resultaten i de enskilda kurserna och inte kollat så mycket på helheten, säger Emelie.

Vad har Åkrahällskolan betytt för er?

– Åkrahällskolan har gett mig de rätta förutsättningarna för att lyckas med högre studier, säger Carl.

– Åkrahäll har betytt oerhört mycket för mina framgångar. Inte nog med att jag under tre år har haft fantastiska lärare som varit oerhört duktiga på att lyssna och möta mina och mina klasskamraters behov. Jag har även haft en fantastisk klass som under alla åren varit min största support och trott på mig även de gånger jag inte trott att jag kan lyckas. Tack SA18! säger Emelie.

Hur går era framtidstankar? Både i närtid och längre fram!

– Nu ska jag ta ett år ledigt. Jag ska arbeta och förhoppningsvis resa. Under mitt lediga år ska jag fundera ut vad jag vill syssla med i framtiden, säger Carl.

– Planen som den ser ut nu är att till hösten börja plugga till psykolog. Redan när jag började gymnasiet hade jag det som plan och den har levt vidare. Jag har sökt in till Linné i Växjö så det är förhoppningsvis där jag kommer befinna mig de kommande 5 åren. Och vad som händer efter det? Vi får helt enkelt vänta och se, säger Emelie.

Tack för era svar, era fantastiska prestationer på Åkrahäll och vi önskar er all lycka till i framtiden!

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 4134 - kategori: 18

Bild-puffar

  Matsedel

Matsalen är öppen 11.00-13.00. Varje dag serveras en huvudrätt, ett vegetariskt alternativ, ett fantastiskt salladsbord, några dagar i vecka hembakat bröd.

  Programkatalogen 2021-22

Är du nyfiken på vilka program och möjligheter som Åkrahäll erbjuder? Då tycker vi att du ska ta en titt [...]

  Sommarskola 2021

Nu är det åter dags för sommarskola! Från tisdagen den 15 juni till fredagen den 2 juli kommer det finnas [...]