Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Pontus och Emma om EE: ”Självklart val”

Pontus och Emma läser El- och Energiprogrammet på Åkrahäll.

– Jag visste tidigt att jag ville gå ett praktiskt program. Det bästa med El- och energiprogrammet är variationen och de omfattande APL-perioderna. Eftersom både min pappa är elektriker och min storebror arbetar här kändes valet ganska självklart för mig, säger Emma.

– Det var faktiskt samma för mig. Jag ville ha något praktiskt och eftersom både pappa och farfar var elektriker kändes det som en naturlig väg. El passade mig perfekt, inte bara för att det är praktiskt, utan även för att det erbjuder bra jobbmöjligheter direkt efter gymnasiet, säger Pontus.

Varför blev det EE på Åkrahäll?

– Jag valde Åkrahäll eftersom det är nära och jag kände många som skulle börja här. Det är alltid skönt att känna någon från start, och dessutom uppskattar jag de mindre klasserna. Vi har även en egen lokal vilket stärker gemenskapen på programmet, säger Emma.

– Jag hade hört att det var bra lärare och mindre klasser, så man kan få mer hjälp om man behöver det. Det är också en stor fördel att skolan ligger nära, så jag slipper pendla varje dag, säger Pontus.

Vad tycker ni om programmet hittills?

– Programmet är verkligen bra. Vi får mycket stöd och man bygger starka relationer med lärarna, och då blir det enklare att be om hjälp när det behövs. APL, arbetsplatsförlagt lärande, har varit väldigt givande och intressant också, säger Emma.

– Väldigt bra, även om det har varit svårare än jag trodde. Men tack vare att vi har så bra och trevliga lärare går det bra ändå. Jag har lärt mig mycket och det är roligt att få ”koppla lite”. Jag gillar att vi har en egen lokal också. Det är perfekt om man vill komma undan lite, säger Pontus.

Varför ska man välja EE på Åkrahäll?

– Det är ett program för den som är tekniskt intresserad och vill ha en praktisk utbildning. Med 15 veckors APL får vi inte bara teoretisk kunskap, utan också praktisk erfarenhet i arbetslivet, vilket är ovärderligt. Det är skönt att inte bara sitta i ett klassrum hela dagarna. Man behöver inte några förkunskaper när man börjar heller. Våra lärare är bra och man lär sig snabbt, säger Emma och Pontus.

Hur går era framtidstankar?

– Efter att ha avslutat min gymnasieutbildning vill jag börja jobba som elektriker. Jag ser fram emot det, säger Emma.

– Samma här! Efter gymnasiet är mitt mål är att börja arbeta som elektriker, säger Pontus.