Månadens SA-alumn: Amanda Angelöw

Samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll kommer varje månad att utse månadens alumn. Det är en före detta elev som studerat samhäll på Åkrahäll och som är en förebild för dagens och framtidens studenter.

När tog du studenten på Åkrahäll?
– 2011

Vad gjorde du efter studenten?
– Direkt efter studenten sommarjobbade jag på demensboende. Sen reste jag runt i Europa och i Indien. Mellan resorna vikarierade jag på förskolor i Nybro. Jag bodde också ett halvår i Paris där jag pluggade franska. Sedan började jag studera till en kandidatexamen i mänskliga rättighetsstudier och därefter också psykologprogrammet på Lunds universitet.

Vad jobbar du med idag?
– Idag arbetar jag på Rädda Barnen. Där utbildar jag i Traumamedveten omsorg. Det innebär att jag åker runt i Sverige och utbildar lärare, socialsekreterare och andra yrkesgrupper om hur de kan bemöta barn och unga som har varit med om svåra påfrestningar som våld, flykt och krig. Jag jobbar också med administration runt utbildningarna och utformning av utbildningsmaterial.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att få göra någonting som gör skillnad för barn och unga och att hela tiden arbeta för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Det är också roligt att få träffa så många olika människor och få se nya platser i Sverige.

Vad fick du med dig från dina studier på samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll?
– Från samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll fick jag med mig fick jag med mig ett stort engagemang för samhällsfrågor. Jag lärde mig också att reflektera på djupare sätt; att vrida och vända på olika frågor och se dem från många olika perspektiv. Jag hade många engagerade lärare som fick mig att tro på mina egna förmågor.

Berätta om något roligt minne på Åkrahäll!
– Jag har många roliga minnen med mig från Åkrahäll: utbytesvecka i Nederländerna, studieresa till Bryssel och London, många härliga konserter och avslutningar med musikprofilen, med mycket mer.

Hur kom du på att du ville läsa på samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll?
– Jag var intresserad av att veta mer om samhällsfrågor, politik och mänskliga rättigheter, så då kändes samhällsvetenskapsprogrammet rätt. Jag hade också hört mycket bra om Åkrahällskolan och ville inte pendla till någon annan stad.

Tips på hur man lyckas med sin tid på Åkrahäll:

1. Skriv om det som verkligen intresserar dig eller som du vill lära dig mer om när du får välja inriktning på rapporter och uppsatser

2. Ställ frågor och diskutera samhällsämnena med både lärare och klasskompisar

3. Om det anordnas resor och utbyten – åk med!

4. Ta hand om dig själv och varva plugg efter skoltid med att göra sånt du verkligen tycker om

Tips för tiden efter studenten:

1. Det är ingen fara om du inte vet direkt vad du vill göra efter studenten. Ta din tid att fundera, eller ångra dig och byt spår senare. Alla erfarenheter, oavsett om det handlar om jobb, resor eller studier, är viktiga och kan ge nya perspektiv.

2. Engagera dig i ideella organisationer, särskilt om du är intresserad av att arbeta med människor och samhällsfrågor sedan.

Webbredaktör: martinpersson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 1877 - kategori: 40

Om Åkrahäll

  Åkrahäll idag

Skolområdet Åkrahäll omfattar utbildningar från gymnasienivå och högre i Nybro kommun. Lärande- och kulturnämnden är Åkrahälls politiska styrelse.

  Handlingsplaner

Vi arbetar hela tiden aktivt för att förbättra kvaliteten i vår verksamhet. Eftersom vi är en målstyrd verksamhet jobbar vi hela tiden med att sätta upp mål för vår verksamhet och utvärdera dessa.

  Läsårstider

Lovdagar, studiedagar, nationella prov, extraskrivningar, prövningar

 Mat/matsedel

Här hittar du all information om: Mat/matsedel (kategori).

  Månadens SA-alumn: Amanda Angelöw

Samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll kommer varje månad att utse månadens alumn. Det är en före detta elev som studerat samhäll på [...]

 Nyheter

Här hittar du all information om: Nyheter (kategori).

  Portalen och wifi

På skolan finns wifi Nybro-surf för dina privata digitala vekrtyg, EDU-One för din skoldator. Din skole-post med lösen är viktig för inloggning

 Studenten

Här hittar du all information om: Studenten (kategori).