Konst på Åkrahäll

Att se konst, att uppleva och skapa kultur i olika former är en del av utbildningen på Åkrahäll. Ända sedan skolan byggdes 1969 har konst, internationell såväl som lokal konst köpts in av kommunen för att pryda skolan. Det finns konst av storheter som Salvador Dali, Paul Rebeyrolle, Friedensreich Hundertwasser och  svenska kända konstnärer som Ardy Strüwer, Jörgen Fogelquist,, Björn Gidstam, Karin Hartvig.

Spelarna av Bo Blomberg

Lavar av Alfred Kunft

En lokal konstnär som pryder ett av trapphusen är Bo Blomberg. Han var  autodidakt bosatt i Hagnabo, strax utanför staden.

 

 

 

 

 

Den i Wien utbildade böhmiske konstnären Alfred Kunft bodde i Nybro under efterkrigsåren, han var en internationellt verksam konstnär.

 Konstnären-Alfred-Kunft av Willi Lang – PDF (5 MB)

Det talade ordet , 1957, Erik Höglund

 

På många restauranger hänger det konst av kända konstnärer, därför har vi låtit målningen Det talade ordet av Erik Höglund, pryda skolans matsal. Målningen inköptes på 1950-talet till kommunen för pengar från bibliotekets pliktkassa.

Erik Höglund var en av Sveriges mest kända glaskonstnärer. Han var född i Karlskrona, men kom att tillbringa en stor del av sitt liv i Glasriket. Han frilansade också som skulptör och konstnär och fick då sätta sin prägel på många offentliga miljöer i Sverige. Kyrkdörrarna i koppar i Madesjö har formgivits av Höglund, korfönstret i Algutsboda, skulpturen utanför Kalmar stadsbibliotek ”Den läsande familjen, smideskonstverket ”Kunskapens träd” i kommunhuset i Nybro är alla kända närliggande konstverk som Erik Höglund skapat. Många hem i våra trakter har rustika glasföremål som har formgetts av Erik Höglund.

 Paul Rebeyrolle

 Friedensreich Hundertwasser

 

 

 

 

 

Webbredaktör: Håkan Storm | Hakan.Storm@nybro.se | Id: inlägg: 122 - kategori: 40

Om Åkrahäll

  Åkrahäll idag

Skolområdet Åkrahäll omfattar utbildningar från gymnasienivå och högre i Nybro kommun. Lärande- och kulturnämnden är Åkrahälls politiska styrelse.

  Handlingsplaner

Vi arbetar hela tiden aktivt för att förbättra kvaliteten i vår verksamhet. Eftersom vi är en målstyrd verksamhet jobbar vi hela tiden med att sätta upp mål för vår verksamhet och utvärdera dessa.

  Läsårstider

Lovdagar, studiedagar, nationella prov, extraskrivningar, prövningar

 Mat/matsedel

Här hittar du all information om: Mat/matsedel (kategori).

 Nyheter

Här hittar du all information om: Nyheter (kategori).

  Portalen och wifi

På skolan finns wifi Nybro-surf för dina privata digitala vekrtyg, EDU-One för din skoldator. Din skole-post med lösen är viktig för inloggning

 Studenten

Här hittar du all information om: Studenten (kategori).