Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Melvin och Maja om BF: ”Väldigt roligt”

Melvin och Maja läser första året på Barn- och fritidsprogrammet.

– Jag ville gå ett program som har rörelse i fokus och många praktiska inslag. BF kändes som helt rätt val då man tidigt får arbetslivserfarenhet genom APL, plus att vi får gymkort som jag haft stor nytta av, säger Melvin.

– BF är ju ett program som skiljer sig från de andra, speciellt här på Åkrahäll. Precis som Melvin sa är det många praktiska moment. Vi hittar på mycket roligt, som exempelvis utflykter och aktiviteter. Det gör att skoldagarna blir väldigt varierande, plus att lärarna är väldigt bra, säger Maja.

Varför blev det BF på Åkrahäll?

Jag bor inte i Nybro, så för min del handlade det om att få till en bra lösning med mina fritidsaktiviteter. Jag hade även hört väldigt mycket positivt om Åkrahäll och fick ett bra intryck när jag besökte skolan, säger Maja.

– Dels ligger det i Nybro, vilket var viktigt för mig. Jag hade även hört att det var bra lärare och personal som verkligen bryr sig om eleverna, samt att det anordnas många aktiviteter för alla elever på skolan. Det fanns inget negativt, så det blev ett enkelt val, säger Melvin.

Vad har varit det bästa hittills?

– Vi har riktigt roligt tillsammans! Vi har en fantastisk sammanhållning i klassen och kände redan från första månaden att vi trivdes ihop. Våra mentorer är jättebra och arbetar bra tillsammans. Det märks tydligt att de vill vårt bästa och alltid har fokus på det, säger Maja och Melvin och fortsätter:

– BF är ju ett bra program om man vill arbeta med människor, så vi gör ju väldigt tillsammans. Förutom att det skapar bra sammanhållning så ger det oss även väldigt många fina minnen tillsammans, vilket man kanske inte hade fått med endast ”vanliga” lektioner i klassrummet. Vi har definitivt hittat rätt program och skola!

Varför ska man välja BF på Åkrahäll?

– Om man gillar praktiska moment och rörelse så är det helt rätt val. Det är inte bara att vi har många aktiviteter, utan vi gör mycket praktiskt på lektionerna också. Man tröttnar inte på det heller, utan det är nya saker hela tiden. Aktiviteterna skapar en fantastisk gemenskap och de är inte bara till för att vi ska ha det roligt, utan de är även viktiga för vårt framtida arbetsliv. Att skapa trivsel och ha roligt är ju väldigt viktigt om man väljer att exempelvis arbeta med barn i framtiden, säger Maja.

– Jag håller med och vill även tillägga att gymkortet har varit väldigt viktigt för min del. Vi får ett gymkort och det har jag haft stor användning av då det har fått mig mer intresserad av styrketräning. Dessutom gillar jag att vi ibland har lektioner på gymmet, det blir väldigt varierande undervisning, säger Melvin.

Hur har det varit att vara på APL?

– Jätteroligt! Jag hade bra kollegor och fick lära mig väldigt mycket. Det var kul och ett skönt avbrott från vardagen, men när man kom tillbaka insåg man hur mycket man saknat klassen, säger Melvin.

– Jag älskade det! Jag var på en förskola och det var lärorikt att få träna på det man har lärt sig i skolan, som hur man kommunicerar med barn. Det är jätteviktigt och bra att vi har våra APL-veckor, säger Maja.

Hur går era framtidstankar?

– Efter gymnasiet vill jag nog jobba som barnskötare innan jag pluggar vidare, säger Maja.

– Jag skulle kunna tänka mig att arbeta som fritidspedagog efter gymnasiet. Efter det vill jag nog plugga vidare, säger Melvin.

Något annat ni vill berätta om BF?

– Det är ett jättebra program och vi vill framför allt lyfta gemenskapen. Klassen är jättebra och alla både kan och vill jobba med alla, det är viktigt och känns väldigt bra, säger Melvin och Maja.