Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Mariany och Lujain om NA: ”Lär sig väldigt mycket”

Mariany och Lujain läser första året på Naturvetenskapsprogrammet.

– Jag gillar att man kan utbilda sig till vad som helst efter att ha läst programmet. Programmet öppnar många dörrar då det innehåller alla viktiga ämnen och kurser för vidareutbildningar. Jag vill plugga på Läkarprogrammet i framtiden, det har jag drömt om sedan högstadiet, säger Mariany.

– Jag gillar NO-ämnena så för mig var det självklart att välja Naturvetenskapsprogrammet. Det passar extra bra eftersom jag också funderar på att läsa vidare på Läkarprogrammet efter gymnasiet. Programmet är roligt och ger mig väldigt bra förutsättningar för framtiden, säger Lujain.

Varför blev det Natur på Åkrahäll?

– Jag hade hört att lärarna var väldigt bra här. På andra skolor får man inte samma hjälp eller kontakt med lärarna som man får på Åkrahäll. Jag tycker att det är extra viktigt när man läser ett ”tyngre” program som Natur, säger Lujain.

– Samma här. Dessutom är det mindre klasser på Åkrahäll och man slipper pendla vilket gör att man får mer tid till att plugga, säger Mariany.

Vad gillar ni med programmet?

– Det kan vara högt tempo, men jag trivs med det. Det är inget som är avskräckande, utan man ska se det som något positivt. Man lär sig snabbare och utvecklas snabbt, plus att man inte hinner glömma bort det man lärt sig, säger Lujain.

– Jag gillar att det är så varierande. Vi har inte bara prov och uppgifter, utan även mycket experiment och annat som är roligt, säger Mariany.

Vad har varit roligast hittills?

– Biologin är roligast! Det är kul och väldigt annorlunda mot högstadiet. Det är kul att få fördjupa sig i ämnet och lära sig om allt från genteknik och genmodifiering till hur kroppen fungerar. Vi har gjort alla möjliga experiment – som att titta på celler i mikroskop och undersöka vilken blodtyp vi har. Man lär sig väldigt mycket hela tiden och blir stolt över ens egen kunskap och hur mycket man utvecklas, säger Lujain.

– Jag tycker att matten och biologin är roligast. Vi har bra upplägg, bra lärare och en mindre klass som gör att man lär sig väldigt mycket. Jag tror att programmet skulle vara mycket svårare om man läser det på en annan skola med större klasser, säger Mariany.

Hur går era framtidstankar?

– Jag vill plugga vidare. Just nu är mitt mål Läkarprogrammet och sedan får vi se vad jag vill specialisera mig inom, säger Lujain.

– Jag vill plugga vidare på Läkarprogrammet. Just nu är jag inne på att specialisera mig inom neurokururgi, säger Mariany.