Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Månadens SA-alumn: David Johansson

Varje månad utser Samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll månadens alumn. Det är en före detta elev som studerat samhäll på Åkrahäll och som är en förebild för dagens och framtidens studenter. Månadens SA-alumn är David Johansson!

Namn: David Johansson.

När tog du studenten på Åkrahäll?

– 2018.

Vad gjorde du efter studenten?

– Jag hoppade på ämneslärarprogrammet direkt, inriktning Samhällskunskap och Historia. Har studerat både i Växjö och Kalmar.

Vad jobbar du med idag (om du studerar – vad studerar du då)?

– Jag är inne på de sista månaderna av min utbildning, har jobbat som timvikarie inom skolvärlden under flera år men har nyligen blivit anställd på 45 %. Jag kombinerar alltså studier och arbete, vilket fungerar toppen.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att vara lärare är ett yrke präglat av mångfald. Det kan på pappret låta som ett enformigt arbete, men så är verkligen inte fallet. Man har många olika uppgifter och får verkligen utlopp för sin kreativitet och tolkningsförmåga. Att möta olika typer av elever i olika situationer är något som verkligen gör att man växer som människa. Att få diskutera aktuella samhällsfrågor och djupdyka i spännande historiska händelser och personer är något som jag gärna gör på fritiden – att dessutom kunna ha det som arbetsuppgift gör ju inte saken sämre. Man kan ju inte heller helt bortse från de många och långa lov lärare åtnjuter.

Vad fick du med dig från dina studier på samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll?

– Jag läste samhällsvetenskap med inriktning samhällsvetenskap, vilket innebär att jag läste kurser på hög vetenskaplig nivå, såsom Samhäll 3 och Historia 3. Här fick man verkligen djupdyka i dessa ämnen, vilket skapade en bra kunskapsgrund till studier på universitet.

Berätta om något roligt minne på Åkrahäll!

– Kan inte säga ett speciellt tillfälle, utan mer peka på hur trevligt man hade det rent generellt. Lärarna är kunniga, trevliga och förstående. Man får känslan av en ”mindre skola” trots att det faktiskt handlar om ett relativt stort elevantal. Känslan av trygghet genom hela studieperioden är också något värt att ta upp, precis som studentupptakten (bal, m.m.).

Hur kom du på vad du ville göra efter studenten?

– Om man är ämnesintresserad, tycker det är kul att tala inför publik och upplever skolvärlden som en givande plats så finns det inte speciellt många fler yrken än lärare som passar. Jag har känt sedan tidig ålder att läraryrket är något för mig.

Tre tips för tiden efter studenten:

Att ta ett ”arbetsår” eller sabbatsår kan absolut vara rätt väg att gå, man brukar vara ganska trött på pluggandet. Väljer man att fortsätta studera på universitet kommer här tre tips:

  1. Planera dina studier och ditt plugg. Det tar ett tag att komma in i hur det fungerar på ett universitet. Skapa delmål, exempelvis, vad man ska göra och när man ska göra det (måndag: läsa två kapitel i boken och påbörja inlämningsuppgift). Det är lätt att man antingen stressar upp sig och överarbetar, eller tänker att ”det löser sig” och skjuter upp sina delmål, med tveksamma studieresultat som följd.
  2. Våga prata och lära känna personer i ”din klass”. På universitet samlas människor från hela landet (och även hela världen). Om plugget känns övermäktigt så brukar det oftast kännas bättre om man har studiekamrater att prata med, samtidigt som man får en ingång till aktiviteter utanför studierna. Jag kan garantera att man hittar vänner för livet.
  3. Detta är givetvis inget måste, men försök hitta ett arbete vid sidan av studierna, gärna något som har med dina studier att göra. Det är givetvis kul med några kronor extra varje månad, men det kan också vara bra att skapa jobbkontakter till efter att man tar examen, eller ifall studierna inte går som man tänkt sig.