Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Hampus och Ellinor om VO: ”Många fördelar”

Hampus och Ellinor läser första året på Vård- och omsorgsprogrammet.

– Jag har alltid velat jobba med människor, samtidigt som jag själv vill utvecklas som människa. Dessutom läser man många intressanta ämnen på VO, vilket lockade mig. Jag har även mycket energi och trivs med att ha många praktiska moment, säger Hampus.
– Jag valde VO eftersom jag vill arbeta som undersköterska efter gymnasiet. Programmet ger mig en bra utbildning och jag gillar att man har många veckors APL (arbetsplatsförlagd praktik), säger Ellinor.

Varför blev det VO på Åkrahällskolan?
– Att välja skola var inte lika självklart som programvalet. Men jag fick ett väldigt bra intryck av Åkrahäll vid öppet hus och årskurs 8-besöket, så det tillsammans med att det låg nära fällde avgörandet, säger Hampus.
– Jag fick höra att det är mindre klasser och att man då får mer tid med lärarna. Det gör ju att man får en bättre utbildning. Sedan har jag hört från andra att Åkrahäll är en väldigt bra gymnasieskola, säger Ellinor.

Vad har varit det bästa med programmet hittills?
– Metodrummet och APL. APL är väldigt lärorikt och man får träna på det man har lärt sig i klassrummet, och sedan är metodrummet utrustat med allt vi behöver, säger Ellinor.
– Jag skulle nog säga att den familjära stämningen har varit det bästa hittills. Det känns knappt som vi är i skolan, utan det är roligt att vara här och då lär man sig mycket bättre. Sedan gillar jag kurserna också, säger Hampus.

Varför ska man välja VO på Åkrahäll då?
– Lärarna är väldigt bra och engagerade, samt att vi har välplanerade lektioner. Det är så strukturerat och bra upplagt att man sällan blir stressad, plus att lärarna samarbetar så det blir inte flera prov samma vecka, säger Ellinor.
– För att man får en bra framtid efter gymnasiet! Du får en bra utbildning, du blir utbildad undersköterska vilket är en skyddad titel, du får körkortsbidrag och är garanterad jobb efter gymnasiet. Det finns så många fördelar med programmet och Åkrahäll, säger Hampus.

Hur går era framtidstankar?
– Efter gymnasiet ska jag arbeta några år som undersköterska. Sedan funderar jag på att vidareutbilda mig till sjuksköterska, säger Ellinor.
– Jag vill arbeta som fysioterapeut i framtiden. Jag vill jobba mer med det ”friska” då jag är väldigt intresserad av träning och skador, säger Hampus.