VO19-elever hjälper pensionärer

Sedan tre år tillbaka åker elever från Vård- och omsorgsprogrammet på Åkrahäll till Jutegården för att hjälpa äldre personer med sina mobiltelefoner. På tisdagen var förstaårseleverna Anna Krappinger och Anna Harrisen på plats för att svara på frågor om allt från sociala medier till hur man vidarebefordrar meddelanden.

– Det här är jättekul! Det har blivit mycket skratt, samtidigt som det har varit kul att svara på deras frågor. Det är jätteroligt och de har haft många intressanta frågor. Framför allt har frågorna handlat om meddelanden, men också om hur man publicerar bilder på Facebook, säger Anna Harrisen, VO19.

– Det är väldigt kul och lärorikt. Jag har mest fått frågor om hur olika appar fungerar och hur man vidarebefordrar mejl. Det är kul att visa och lära ut hur man ska göra, säger Anna Krappinger, VO19.

Anna Harrisen och Valborg Abrahamsson.

Bibbi Barkefur, 78, och Valborg Abrahamsson, 76, hade laddat upp med mängder av frågor – och var imponerade av elevernas kunskap och pedagogiska förmåga.

– Det är lätt hänt att man i efterhand kommer på vilka frågor man skulle ha ställt, så jag hade skrivit ned en del i förväg, skrattar Valborg Abrahamsson och fortsätter:

– Men herregud vad duktiga dem är… om man ändå kunde lika mycket! De har skött sig jättebra och det är jättebra med de här träffarna. Vi är jätteglada över hjälpen och den här kunskapen behöver man för att klara sig i dagens samhälle.

Dagens träff var den första av tre under hösten. Eleverna är uppdelade i små grupper och alla kommer få möjligheten att hjälpa äldre på Jutegården. VO19:s klassföreståndare, Marie Carlsson, berättar att träffen är lika viktig för de äldre som för eleverna.

– Det är suveränt för oss. Det här är ingen konstruerad övning, utan verklighet där eleverna får lära sig att bemöta och kommunicera med äldre personer. Dessutom är det jättekul att se hur eleverna tar för sig och snabbt är igång med att svara på deras frågor, säger hon.

Bibbi Barkefur och Anna Krappinger.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 2126 - kategori: 51

Vård- och omsorgsprogrammet - VO

  Om Vård- och omsorgsprogrammet

På vård- och omsorgsprogrammet får du en unik chans till både praktiska och teoretiska studier inom vårdområdet. Du få teoretiska kunskaper inom vård och omsorg, medicin, hälsa, psykologi och psykiatri.

  VO19-elever hjälper pensionärer

Sedan tre år tillbaka åker elever från Vård- och omsorgsprogrammet på Åkrahäll till Jutegården för att hjälpa äldre personer med [...]

  Vård- och omsorgscollege

VO-college i Kalmar län garanterar god kvalité i vårdutbildningar. Åkrahälls utbildningar är nu certifierade

  Vård- och omsorgsprogrammet - Kontakt

Susanne Einarsson, lärare och samordnare för vård- och omsorgsutbildningar inom gymnasium och vuxenutbildningar e-post: Susanne.Einarsson@nybro.se Mentorer: VO21 Susanne Einarsson, Susanne.Einarsson@nybro.se [...]