Josephine om VO: ”Brett program”

Hon brinner för att ta hand om och hjälpa människor. Josephine Palm läser andra året på Vård- och omsorgsprogrammet – ett yrkesprogram som ger examen till arbete inom vård och omsorg.

– Jag trivs jättebra. Jag hamnade i en väldigt bra klass. Vi är en ganska liten klass och då blir det en familjär känsla som jag verkligen gillar. Dessutom innebär en mindre klass att man får mer hjälp av lärarna, säger Josephine Palm.

Varför valde du VO (Vård- och omsorgsprogrammet)?
– I högstadiet var jag länge osäker på vad jag skulle välja i gymnasiet, men jag har alltid gillat att hjälpa människor; att göra deras vardag lite lättare och lite bättre. Dessutom är VO ett väldigt brett program som ger mig möjlighet att studera vidare till polis, sjuksköterska, barnmorska och så vidare. Det ger mig tid till att bestämma vad jag vill jobba med i framtiden.

– Sedan finns det många andra fördelar med VO. Om man gör det bra i skolan och har bra närvaro kan man få ett ekonomiskt bidrag på 7 000 kronor till sitt körkort. Vi har även jobbgaranti som innebär att vi får jobb i Nybro kommun direkt efter gymnasiet förutsatt att vi gör det bra i skolan och på APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Vad har varit det roligaste på VO hittills?
– APL. Man får en ”kick in i arbetslivet” och en känsla för om man har valt rätt gymnasieprogram. APL är ett jättebra sätt att testa på arbetslivet och hur ens framtid kan komma att se ut om man väljer att jobba inom exempelvis omsorg eller på sjukhus. Man får känna på vuxenlivet och träffa nytt folk, det är väldigt lärorikt och bra.

Svårast då?
– Medicin. I de flesta ämnen är det mycket logiskt tänkande, till exempel att du ska prata lugnt och visa att du finns där när någon är orolig. Men i medicin krävs det mer plugg eftersom du måste lära dig många latinska ord och det kan vara en utmaning. Men även om det kan kännas svårt ibland är det bara att plugga på, så fixar man det.

Vad är den största skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet?
– Den största skillnaden är naturligtvis att vi har många nya ämnen, men det är bara kul. Så länge man är intresserad av människokroppen och hur man bemöter människor är Vård- och omsorgsprogrammet ett jättebra och intressant program. Vi har många vårdrelaterade kurser som specialpedagogik, vård- och omsorgsarbete, etik och hälsopedagogik.

– I årskurs två får man även välja mellan två yrkesutgångar – antingen arbete inom omsorgsverksamhet eller arbete inom hälso- och sjukvård.

Varför ska man välja VO på Åkrahällskolan?
– För att Åkrahäll är bäst. Vi är en lite mindre skola, men då blir vi också som en familj. Det blir mysigt och vi har väldigt roligt tillsammans. Jag är med i elevrådet och där gör vi många aktiviteter, bland annat på alla temadagar. Vi vill göra något speciellt så alla elever trivs och känner sig delaktiga. På alla hjärtans dag satte vi till exempel upp 600 hjärtan på alla skåp i skolan och det var väldigt uppskattat.

Men varför valde du Åkrahäll? Jag antar att du inte visste om allt det här när du gjorde ditt gymnasieval?
– Nej, men jag bor i Nybro och mitt program finns här så varför ska jag pendla till någon annan kommun? Det känns meningslöst. Jag kan ha sovmorgon och vakna 07.50 i stället för att tvingas stiga upp vid 05.30 för att hinna med ett tåg. Om en lektion blir inställd kan jag åka hem – men det hade jag aldrig hunnit med i en annan kommun.

– Jag valde Åkrahäll för att det låg närmast och har väldigt bra utbildning. Sedan är det ett stort plus med det ekonomiska bidraget till körkortet och jobbgarantin.

Hur går dina framtidstankar?
– Efter gymnasiet vill jag jobba, få en stabil ekonomi och flytta hemifrån. Sedan vill jag plugga vidare till barnmorska eller socionom. Det är en dröm jag haft sedan många år tillbaka. Jag funderar på socionom eftersom jag brinner jag för att unga ska få en bra uppväxt, och drömmen att bli  barnmorska är för att uppleva livets mirakel och vara med från första andetaget i någons liv.

Tack för pratstunden och ett stort lycka till i framtiden, Josephine!

 Här kan du läsa mer om Vård- och omsorgsprogrammet.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 3471 - kategori: 51

Vård- och omsorgsprogrammet - VO

  Om Vård- och omsorgsprogrammet

På vård- och omsorgsprogrammet får du en unik chans till både praktiska och teoretiska studier inom vårdområdet. Du få teoretiska kunskaper inom vård och omsorg, medicin, hälsa, psykologi och psykiatri.

  VO19-elever hjälper pensionärer

Sedan tre år tillbaka åker elever från Vård- och omsorgsprogrammet på Åkrahäll till Jutegården för att hjälpa äldre personer med [...]

  Vård- och omsorgscollege

VO-college i Kalmar län garanterar god kvalité i vårdutbildningar. Åkrahälls utbildningar är nu certifierade

  Vård- och omsorgsprogrammet - Kontakt

Susanne Einarsson, lärare och samordnare för vård- och omsorgsutbildningar inom gymnasium och vuxenutbildningar e-post: Susanne.Einarsson@nybro.se Mentorer: VO21 Susanne Einarsson, Susanne.Einarsson@nybro.se [...]