Rasmus om TE: ”En bra grund att stå på”

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av kreativa tekniska lösningar, webbutveckling och IT-frågor. Programmet passar dig som vill bli ingenjör, programmerare, arkitekt eller jobba med andra framtidsyrken. Rasmus Johansson läser andra året på Teknikprogrammet med inriktning informations- och medieteknik.

– Jag har alltid tyckt om matematik och NO-ämnena, så det stod mellan Natur och Teknik. I slutändan var det inriktningen informations- och medieteknik som avgjorde eftersom den innehåller de kurserna som jag gillar att läsa, som programmering och webbutveckling, säger Rasmus Johansson.

Varför ska man välja Teknikprogrammet?
– Man ska välja det för att det är ett program där man kan bli i princip vad som helst. Jag tycker att det ger en bra grund att stå på. Tekniken utvecklas hela tiden och i framtiden kommer det att finnas många teknikjobb. Om man har en teknikutbildning kommer det att öppna upp för många jobb i framtiden.

Vad har varit roligast hittills?
– Jag får nog säga ett projekt i årskurs 1 där vi byggde högtalare, det var väldigt kul. Det var en hel process från idé till produkt. Vi ritade högtalaren i ett 3d-program, designade och byggde den. Det var kul.

Svårast då?
– Matematik kan vara tuff. Jag gillar verkligen matematik, men det krävs att man lägger tid på det. Om du skulle fastna kan du däremot få hjälp i studieverkstaden.

Beskriv skillnaden mellan högstadiet och gymnasiet?
– I början var det en smidig övergång från nian till ettan i gymnasiet. Det är många ämnen man har haft sedan tidigare som man byggde vidare på, men det var även några nya ämnen. Nu i årskurs 2 är det mer individuella val där man verkligen får läsa det man gillar – som programmering och webbutveckling för min del.

Kan du beskriva en vanlig skoldag på Teknikprogrammet?
– Svår fråga! Men lektionerna i nian är rätt lika de man har i nian. Den största skillnaden är att man har mer eget ansvar. Här är det ingen lärare som säger ”Nu har du inte gjort det här, det här och det här”, utan det krävs att man håller koll själv. Sedan får man givetvis väldigt bra hjälp av lärarna om man behöver det.

– Den stora skillnaden är när man har sina specialkurser, som exempelvis programmering där man sitter vid datorn och programmerar. På vissa lektioner har man mer självständigt arbete, men överlag är årskurs 1 ungefär som nian.

Du har dessutom musik som individuellt val?
– Ja, precis. Det är jättekul och väldigt bra att man kan ha det som individuellt val. Vi har haft teori, notläsning, spelat instrument, lärt oss hur musik är uppbyggt från grunden och så vidare. Det är jättekul.

Hur går dina tankar efter gymnasiet?
– Jag vill nog studera vidare på Chalmers eller BTH, Blekinge Tekniska Högskola, och då blir det något inom civilingenjör. Jag gillar verkligen artificiell intelligens och maskininlärning, så något åt det hållet.

Tack för pratstunden och stort lycka till i framtiden, Rasmus!

Rasmus på Åkrahällskolans julshow 2019.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 3403 - kategori: 47

Teknikprogrammet - TE

  Om Teknikprogrammet

Teknikprogrammet ger dig kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Du utvecklar dina kunskaper inom områdena fysik, kemi och matematik – med fokus på tekniska processer.

  Ida: "Alltid varit väldigt kreativ"

Teknikprogrammet är ett högskoleförberande program som utvecklar dina kunskaper och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Kreativa Ida Lindqvist, TE20, [...]

  Isak om TE: "Finns många fördelar"

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program som utvecklar dina kunskaper och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet [...]

  Rasmus om TE: "En bra grund att stå på"

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av kreativa tekniska lösningar, webbutveckling och IT-frågor. Programmet passar dig [...]

  Teknikprogrammet - Kontakt

Samordnare för Teknikprogrammet: Eva Aronsson e-post: eva.aronsson@nybro.se, telefon 0481-455 68 Klassföreståndare: TE21 Lars Bergkvist, Lars.Bergkvist@nybro.se Eva Aronsson, Eva.Aronsson@nybro.se Ulrika Johansson, [...]