Moa och Hugo om SA

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Moa Petersson och Hugo Nilsson läser första året på programmet på Åkrahällskolan.

– Det var inget självklart val, men jag har alltid gillat SO-ämnena och valde program efter det. Den främsta anledningen till att det blev Åkrahäll var för att slippa behöva lägga tid på att pendla, säger Hugo Nilsson.

– Jag har alltid varit intresserad av beteendevetenskap och hur människor tänker och agerar i exempelvis sociala situationer, och kände att jag ville lära mig mer om det. Sedan blev det Åkrahällskolan eftersom jag har hört att det är en väldigt bra skola med bra lärare och hittills har det verkligen motsvarat mina förväntningar, säger Moa Petersson.

Vad är det bästa med programmet?
– Jag tycker verkligen om mina lärare. Det märks att de brinner för sina ämnen och det gör att lektionerna och studierna blir så mycket mer intressanta, säger Moa.

– Jag håller med. Lärarna vill verkligen att eleven ska lyckas och nå sin fulla potential. Det märker man tydligt och det är väldigt bra, säger Hugo.

Vilken inriktning har ni valt?
– SO-ämnena är roligast så jag valde inriktningen samhällsvetenskap, säger Hugo.

– Jag var inne på samma spår, men det handlade mer om en slags trygghet i att veta vad man får med den inriktningen. Efter att ha läst psykologi i ettan och lärt mig mer om kursinnehållet så blev det beteendevetenskap som inriktning. Jag tycker att det passar mig bättre och det är något som jag vill arbeta inom i framtiden.

Något med programmet som har överraskat er?
– Nej, inte direkt. Det har varit som förväntat och den stora skillnaden mot högstadiet är att det är mer eget ansvar i gymnasiet, säger Hugo.

– Ja, det är mer eget ansvar även om man självklart får bra stöd av lärarna. Men om du till exempel missar en lektion kommer de inte att skriva till dig vad du ska göra, utan det är du som måste ta reda på vad du har missat, säger Moa och fortsätter:

– I övrigt tycker jag inget med programmet har överraskat mig. Det skulle kanske vara att du måste lära dig utveckla dina svar och tankar, i stället för att bara ge ett enkelt och kort svar på frågan. Det går inte att bara plugga in rätt svar, utan du måste förstå varför det är rätt och kunna argumentera för det.

Hur går era framtidstankar?
– Det ligger långt fram i tiden, så jag vet faktiskt inte. Men just nu är planen att plugga vidare, men jag har inget drömyrke utan framtiden ligger helt öppen! säger Hugo.

– Jag vet inte om jag ska plugga direkt efter gymnasiet eller om jag ska ta ett sabbatsår för att ge mig ut och resa. Men jag kommer att studera vidare och som det ser ut nu kommer jag att plugga till psykolog eller socionom eftersom jag vill hjälpa människor, säger Moa.

Slutligen, något tips till blivande SA-elever?
– Det är ett jättebra program med bra lärare. Mitt bästa tips är att vara med från start, låt fritiden vara fritid och fokusera på skolan när du är i skolan. Det underlättar jättemycket. Lyssna på genomgångarna och anteckna, så kommer det att gå jättebra! säger Moa och Hugo.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 4801 - kategori: 46

Samhällsvetenskapsprogrammet - SA

  Om Samhällsvetenskapsprogrammet

Om du går samhällsvetenskapsprogrammet får du kunskaper om förhållanden i världen och om det viktiga och ständigt pågående samspelet mellan individ och samhälle.

  Moa och Hugo om SA

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. [...]

  Månadens SA-alumn

Samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll kommer varje månad att utse månadens alumn. Det är en före detta elev som studerat samhäll på [...]

  Samhällsvetenskapsprogrammet - Kontakt

Samordnare: Eike Wolter e-post: eike.wolter@nybro.se telefon 0481-455 79 Mentorer: SA22: Charlotte Hjalmarsson, e-post Charlotte.Hjalmarsson@nybro.se Kristian Karlsson, e-post: Kristian.Karlsson@nybro.se SA21: Eike [...]

  Två nya profiler på SA

Maxa din gymnasietid på Åkrahäll! Från hösten 2023 har vi två nya spännande profiler på samhällsvetenskapsprogrammet. https://youtu.be/Bcr4KqRg_xU NY PROFIL: Kriminologi [...]