Adna: ”Vet exakt vad jag ska göra i framtiden!”

Samhällsvetenskapsprogrammet. Redan i sjunde klass hade Adna Farah, SA20, bestämt sig. Den stora frågan inför gymnasievalet handlade i stället om hon skulle välja Åkrahällskolan eller en skola i Kalmar.

– Valet föll faktiskt på Kalmar. Jag började läsa där, men ångrade mig snabbt. Man sparar så otroligt mycket tid på att läsa i Nybro. Dessutom finns en studieverkstad här, vilket det inte gjorde på den andra skolan. Åkrahäll är även en mindre skola, så jag märkte tidigt att man skapar en helt annan relation med lärarna här, säger Adna Farah.

Varför valde du Samhäll?
– Först och främst vill jag lyfta att det är ett jättebra program om man är intresserad av samhällsfrågor och vill kunna göra skillnad i framtiden. Det är även ett program som ger en bra grund om man vill plugga vidare. I framtiden vill jag bli samhällsvetare och arbeta med mänskliga rättigheter, vi behöver fler samhällsvetare!

Vad har varit det bästa med programmet hittills?
– Lärarna! Jag älskar mina lärare, helt ärligt. Jag verkligen älskar dem! De gör så mycket för oss elever. De genuint bryr sig om oss och vill alltid vårt bästa. Sedan gillar jag ämnena. Jag älskar samhällskunskap och min klass är jättebra! Allt har varit väldigt bra.

Något som har överraskat dig?
– Jag trodde faktiskt inte att man läste natur överhuvudtaget, haha. Men annars har det inte varit några större överraskningar. Jag trodde att det skulle vara jobbigare och svårare än vad det har varit, men det känns som att många överdrev inför gymnasievalet. Det är en del uppgifter och man stöter på många nya svåra ord, men om man har ett intresse för samhällsfrågor så är det inga problem.

Vad har varit svårast då?
– Jag vet inte, det är nog inget särskilt. Det är ju mer eget ansvar i gymnasiet än vad det var i högstadiet. I högstadiet hör man mycket om att lärarna i gymnasiet inte ens kommer påminna dig om exempelvis inlämningsuppgifter, men våra lärare är väldigt hjälpsamma. De ”springer inte efter mig”, om du förstår vad jag menar, men de vill mitt bästa och gör allt för att hjälpa mig framåt.

Största skillnaden mot högstadiet?
– Klassrummet. Det är svårt att beskriva, men man kan inte bete sig på samma sätt som man gjorde i högstadiet. I gymnasiet blir alla mer vuxna, det sker per automatik. Man får mer eget ansvar, behöver följa med på lektionerna, ha koll på sina uppgifter och det gör att det blir en stor skillnad i själva klassrumskänslan.

Vad tycker du annars är viktigt att veta om programmet?
– Det är inte så svårt om man är intresserad. Inför gymnasiet målar man upp olika skräckscenarion – man tror att det kommer vara ”ett helvete”. Man hör att matten ska vara svår och så vidare, men man klarar det. Det är inte svårt och man får väldigt bra hjälp. Om man vill läsa Samhäll, så ska man göra det utan att tveka. Jag ångrar inte mitt val och tror inte att någon annan kommer göra det heller.

Hur går dina framtidstankar?
– Jag har siktat inställt på att bli samhällsvetare. Jag vill arbeta med mänskliga rättigheter och internationella relationer, så jag vill plugga vidare direkt efter gymnasiet. Jag kommer inte att ta någon paus.

Det var ingen tvekan i det svaret…
– Haha, nej! Jag är bestämd och vet exakt vad jag ska göra i framtiden. Jag har ett tydligt mål och det ska jag nå!

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 4102 - kategori: 46

Samhällsvetenskapsprogrammet - SA

  Om Samhällsvetenskapsprogrammet

Om du går samhällsvetenskapsprogrammet får du kunskaper om förhållanden i världen och om det viktiga och ständigt pågående samspelet mellan individ och samhälle.

  Moa och Hugo om SA

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. [...]

  Månadens SA-alumn

Samhällsvetenskapsprogrammet på Åkrahäll kommer varje månad att utse månadens alumn. Det är en före detta elev som studerat samhäll på [...]

  Samhällsvetenskapsprogrammet - Kontakt

Samordnare: Eike Wolter e-post: eike.wolter@nybro.se telefon 0481-455 79 Mentorer: SA22: Charlotte Hjalmarsson, e-post Charlotte.Hjalmarsson@nybro.se Kristian Karlsson, e-post: Kristian.Karlsson@nybro.se SA21: Eike [...]

  Två nya profiler på SA

Maxa din gymnasietid på Åkrahäll! Från hösten 2023 har vi två nya spännande profiler på samhällsvetenskapsprogrammet. https://youtu.be/Bcr4KqRg_xU NY PROFIL: Kriminologi [...]