Nellie om NA: ”Det är jätteroligt”

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst naturvetenskap, matematik och teknik men även inom andra områden. Nellie Nilsson har precis avslutat sitt andra år på programmet.

– Jag valde NA för att det ger mig många möjligheter efter gymnasiet. Dessutom ville jag läsa ett program med personer som delar mina intressen, så jag valde inte efter vad mina vänner hade valt, säger Nellie.

Varför valde du Åkrahäll?
– Främst för att det är nära och att man slipper pendla, men också för att jag inte var redo att lämna Nybro. Jag har många vänner på Åkrahäll och tror att man tappar kontakten ganska snabbt om man väljer en skola i annan kommun. Jag kände inte så många i min klass när jag började på gymnasiet, men det kändes ändå tryggt att ha många kompisar på skolan.

– Sedan erbjuder Åkrahäll utbudet som jag vill ha, så det var bra. Jag är jättenöjd, det kunde inte ha blivit bättre. Min klass och mina lärare är jättebra och elevrådet anordnar många roliga aktiviteter på skolan.

Vad har varit det bästa hittills?
– Det måste vara min klass och alla aktiviteter på skolan. Sedan gillar jag verkligen kemi, det är jätteroligt. I högstadiet trodde jag inte att man labbade så mycket på gymnasiet, men vi labbar nästan hela tiden och har jättebra lärare. Det är intressant och man lär sig så mycket.

Något som har överraskat dig?
– Hur skönt det är att vara i en liten klass. Man får snabbare hjälp och bättre sammanhållning. Sedan är gemenskapen på Åkrahäll helt fantastisk. Jag trodde det skulle vara mycket fördomar, men här är det ingen som bryr sig om vad du gör eller hur du ser ut och det är jättebra.

Hur svårt är NA?
– Det är klart att det är tufft, men inte så svårt som jag trodde. Om man vill nå de allra högsta betygen i allt så är det självklart tufft och kräver mycket jobb. I ettan var jag fokuserad på att få A i allt, men nu har jag släppt lite på det och njuter mer av att det är ett så fantastiskt roligt program. Tyvärr tror många att NA är snudd på omöjligt att klara av och att man måste plugga hela tiden, men så är det verkligen inte.

– Det viktigaste är att man hänger med på lektionerna. Sedan tycker jag att det är kul med hemstudier eftersom jag älskar kemi och biologi och då blir ju allt mycket lättare. Det är mycket plugg, men det är det på alla andra program också!

Vad är den största skillnaden mot högstadiet?
– Alla säger ju att man måste ta mer eget ansvar och så är det verkligen. Men en annan stor skillnad mot högstadiet är att det inte alls är stökigt i klassrummen på Åkrahäll, utan här visar alla mer respekt. Här är det inte coolt att vara stökig, om man säger så. I stället vill alla ha en bra studiemiljö för att kunna lära sig på lektionerna och därmed slippa behöva plugga så mycket hemma.

Hur går dina framtidstankar?
– Jag vill bli något inom medicin, typ utveckling av medicintekniska produkter. Jag vill i alla fall plugga vidare, det har jag bestämt mig för!

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 5055 - kategori: 45

Naturvetenskapsprogrammet - NA

  Om naturvetenskapsprogrammet

Detta är ett program för dig som vill ha en bred allmänbildning med tonvikt på kemi, biologi, fysik och matematik. Programmet ger dig också kunskaper inom moderna språk och historia. Du kan söka till många olika utbildningar efter gymnasiet.

  Alice och Marsel: "Enkelt val"

Siktar du på framtida studier inom naturvetenskap? Drömmer om att arbeta som exempelvis läkare, biolog, kemist eller ingenjör? Då kan [...]

  Naturvetenskapsprogrammet - kontakt

Samordnare: Eva Aronsson e-post: eva.aronsson@nybro.se, telefon 0481-455 68 Mentorer: NA22 Christian Broselid, Christian.Broselid@nybro.se Ing-Marie Andersson, Ing-Marie.Andersson@nybro.se NA21 Lars Bergkvist, Lars.Bergkvist@nybro.se [...]

  Nellie om NA: "Det är jätteroligt"

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst naturvetenskap, matematik och [...]