Lukas och Ellen om Naturvetenskapsprogrammet
Den senaste veckan har vi träffat elever som läser olika gymnasieprogram på Åkrahällskolan. Nu har turen kommit till den pratglada och energiska duon Lukas Sjöö och Ellen Sturesson som läser första året på Naturvetenskapsprogrammet på Åkrahällskolan. Men innan de börjar berätta om sitt gymnasieval, har de en uppmaning till alla årskurs 9-elever i Nybro.
– Välj Åkrahäll! Följ inte ditt kompisgäng bara för att det gör valet lättare, utan tänk på ditt eget bästa. Om du väljer Åkrahäll och kommer ensam utan kompisgänget har du en trygghet i att du säkert känner någon annan i din klass. Att komma ensam till en Kalmarklass är antagligen betydligt värre, säger Lukas Sjöö.
– Det absolut viktigaste är att tänka på sitt eget bästa när man gör sitt gymnasieval. Jag förstår att det är lockande att göra samma val som ens kompisar, men jag skulle inte rekommendera det, säger Ellen Sturesson.
– Jag har kompisar som läser i Kalmar och de får stiga upp vid klockan 05-06 på morgonen. De börjar dessutom vid 08.10, och vi börjar 08.35. Deras skoldagar är längre, de kommer hem senare och om de har en håltimme eller läraren är sjuk så är det inte lätt att hitta en buss eller ett tåg hem som passar. Många tror att de ska hinna sitta och plugga på tåget hem, men det blir aldrig så. Tåget tar 15 minuter och du hinner knappt öppna böckerna på den tiden.

Varför valde ni Åkrahällskolan?
– Jag vägde mellan Kalmar och Nybro, men jag tror att pendlingen hade stört mina studier. Det är smidigare att vara på hemmaplan, ha nära hem och att kunna nyttja sovmorgon och håltimmar, säger Lukas Sjöö.
– Plus att Åkrahällskolan är en mindre skola, där man får mer kontakt med lärarna och bättre hjälp eftersom vi har mindre klasser, säger Ellen Sturesson.
– På en timmes lektion kan läraren ge bättre hjälp till 10-15 elever än 30. Det blir många fler minuter per elev, och det blir mer personligt mellan lärare och elever.
En klassisk fördom mot Åkrahällskolan är att ”här känner man redan alla”. Upplever ni att det är så?
– Nej. I vår klass har jag lärt känna många nya, och då är vi ändå en relativt liten klass, säger Ellen.
– Det är klart att man känner igen många, men det är inte så att man känner dem. Man har kanske en eller två personer som man känner eftersom de gick i samma klass i högstadiet, men inte mer än så. Jag har lärt känna väldigt många nya. I Kalmar har man ju ingen aning om vilka alla är, där blir allt nytt, säger Lukas.
– Jag tror att det blir jobbigare då. Då måste du koncentrera dig på att lära känna helt nya personer. Här känns det mer bekvämt eftersom det alltid finns någon du känner eller känner igen, säger Ellen.
Varför blev det Naturvetenskapsprogrammet för er?
– Jag valde mellan Natur och Teknik, men efter lite betänketid blev det Natur. Jag vill bli rättsläkare, eller något åt läkarhållet, och då passar Natur bättre, säger Lukas Sjöö.
– Jag valde Natur för att det är en bred utbildning som ger mig många möjligheter efter gymnasiet.

Har Naturvetenskapsprogrammet varit som ni trodde?
– Ja, det tycker jag. Kanske till och med bättre. Lärarna är väldigt bra och kunniga, och de vill verkligen hjälpa oss, säger Ellen.
– Utbildningen är väldigt bra och eftersom klasserna är relativt små blir det mer personligt med lärarna och man får mer hjälp på individnivå. Det är jätteviktigt. Högstadiebetygen var viktiga, men gymnasiebetygen är ännu viktigare! säger Lukas.
Behöver man plugga mycket hemma?
– Det beror på och det är lite upp till en själv och vilken ambitionsnivå man har. Det viktigaste är att lägga upp en plan, det är nyckeln, säger Lukas.
– Många tror att vi på Natur måste plugga tre timmar varje kväll, men så är det verkligen inte. Man måste bara hitta en bra strategi för det. Det är viktigt att man är ledig ibland, så man inte alltid känner sig stressad, säger Ellen.
– Om man pluggar hela tiden blir man ju stressad. Man måste få pusta ut och då krävs det en bra planering och att man inte gör allt i sista minuten. Man kanske till och med ska lämna in vissa uppgifter i förtid. Planering är jätteviktigt.

Slutligen. Framtiden – hur tänker ni?
– Just nu är jag inne på att bli rättsläkare, men det är något som jag har kommit på nu i början av gymnasiet. Innan var det mest att jobba inom något av NO-ämnena. Men jag kommer välja att fortsätta med det jag tycker är roligast av biologi, fysik och kemi. Just nu är det biologin, där man kanske går in på biomedicin eller mikrobiologi, säger Lukas Sjöö
– Jag har varit inne på något inom sjukvården, men vet inte riktigt än. Kanske något ingenjörsyrke? säger Ellen Sturesson.
– Det bästa med programmet är att det inte gör något om man ändrar sig. Man ska sikta högt och försöka få så bra betyg som möjligt. Ju bättre betyg, desto större möjligheter efter gymnasiet. På Naturvetenskapsprogrammet är du inte låst till något särskilt, utan du kan egentligen göra vad du vill efteråt, säger Lukas och Ellen.
Stort tack för pratstunden och lycka till i framtiden, Lukas och Ellen!