Berzeliusdagarna 2017

Åkrahäll vill uppmuntra elever till naturvetenskapliga studier. Sedan många år får därför någon eller några elever delta i  Berzeliusdagarna som i år ägde rum den 27-28 januari. I år åkte tre elever, Emelie Månsson, Camilla Heiding och Alexander Degener  från NA14 till Stockholm.  Här följer deras rapport:

Den 26-28 januari åkte vi till Berzeliusdagarna i Stockholm. Detta innebar att vi fick gå på många intressanta kemiföreläsningar av både företag och forskare. Ungefär 380 st gymnasieelever hade samlat för de här dagarna. Under dagarna höll vi till på Stockholms universitet i Aula Magna där alla föreläsningar hölls. Vi fick även äta lunch på universitet och det bjöds ofta på fika mellan föreläsningarna. I pauserna fanns det tid för att besöka de universitet och högskolor som var där och hade olika montrar. Vi fick bland annat lära känna människor från olika delar av Sverige men även lära oss mycket nytt.

Bland annat så hölls en föreläsning kring Botox som faktiskt är ett av världens allra giftigaste ämnen. Forskare presenterade även sina undersökningar där en utav dem reste till Antarktis och Arktis för att ta reda på olika halter av kvicksilver som fanns där. Detta innebar då att hon fick jobba tätt inpå pingviner och på platser som få människor besöker.

Under fredag kvällen hölls en festmiddag intill vårat hotell för alla deltagare. Där bjöds det på tre rätters middag med klädkoden ”kavaj”. Det blev en särskild stämning av att få klä upp sig och sitta på en middag med så många människor. Extra mäktigt blev det när alla 380 deltagare stämde upp i sång för att gratulera en kille som fyllde år.

Trots att dagarna var välfyllda fick vi även tid till att besöka Gamla stan, åka skridskor i Kungsträdgården och se flera delar av Stockholm. Alla deltagarna bodde på samma hotell vilket gav en härlig atmosfär och det var lätt att träffa nya människor.

Vi rekommenderar verkligen att fler kemiintresserade att åka dit nästa år då det var en riktigt kul resa!

/ Emelie Månsson, Camilla Heiding och Alexander Degener från NA14 omfamnas av forskaren Magnus Ehinger

 

 Följ Berzeliusdagarna på Facebook

Webbredaktör: Håkan Storm | Hakan.Storm@nybro.se | Id: inlägg: 1107 - kategori: 45

Naturvetenskapsprogrammet - NA

  Om naturvetenskapsprogrammet

Detta är ett program för dig som vill ha en bred allmänbildning med tonvikt på kemi, biologi, fysik och matematik. Programmet ger dig också kunskaper inom moderna språk och historia. Du kan söka till många olika utbildningar efter gymnasiet.

  Renässansmatlagning

Historia 3 med inbjudna gäster lagade mat från renässansen ur en bondes och en adelsmans perspektiv. Menyn var: rostad strömming [...]