Alice och Marsel: ”Enkelt val”

Siktar du på framtida studier inom naturvetenskap? Drömmer om att arbeta som exempelvis läkare, biolog, kemist eller ingenjör? Då kan Naturvetenskapsprogrammet vara rätt val för dig. För Alice Rejdvik, som läser andra året på Naturvetenskapsprogrammet på Åkrahällskolan, var det intresset för biologi som fällde avgörandet vid gymnasievalet.

– Det som fick mig att välja Natur var mitt intresse för biologi, som växte sig starkare och starkare i högstadiet. Åkrahällskolan var ett enkelt val för mig. Jag hade hört mycket positivt om skolans lärare och visste att det var ganska små klasser, vilket jag verkligen vill ha. Jag vill vara i en klass där man får bra kontakt med alla – och dessutom slipper jag pendla varje dag, säger Alice.

För klasskamraten Marsel Allidawi var valet inte lika enkelt. Han tvekade in i det sista, men efter rådgivning föll valet på NA. Ett val som han är väldigt nöjd med, trots att det fanns en viss oro när han började på gymnasiet.

– Jag hade faktiskt svårt för vissa naturvetenskapliga ämnen, som kemi, i högstadiet men här känns allt mycket lättare, konstigt nog. Jag tror dels att det beror på att lärarna är väldigt duktiga, men också på hur lektionerna är uppbyggda. Här är det fler praktiska moment, vilket passar mig bättre.

Vad har varit det bästa med programmet hittills?
– Klassen och lärarna, säger Marsel utan att tveka.

– Ja, helt klart klassen. Vi har jättebra sammanhållning. Sedan tycker jag det är kul att mitt intresse för biologi har ökat ytterligare under gymnasietiden. Dessutom är det kul att se vilka kunskaper man har fått… det är svårt att förklara det. Jag trodde inte att jag hade den här kapaciteten, säger Alice och fortsätter:

– Inför gymnasiet hörde man många skräckscenarion om hur svårt det är på Natur; att man måste plugga hela tiden. Jag trodde inte att jag skulle klara matten. Jag hade svårt för matte i högstadiet, men nu är det inga problem. Man klarar mer än vad man tror och här lär man sig att gilla ämnena mer, allt blir mer intressant.

Hur går era framtidsplaner?
– I nian visste jag inte vad jag ville utbilda mig till i framtiden… och nu vet jag ännu mindre! Haha. Men det är faktiskt så och det beror på att jag har fått så mycket kunskap, och vissa ämnen som var svåra eller tråkiga i nian känns tvärtom nu. Vi får se, säger Marsel.

– Efter studenten vill jag jobba i ett år, sedan vill jag plugga vidare till något inom vården eller åt ingenjörshållet, säger Alice.

Intresserad av Naturvetenskapsprogrammet?  Här kan du läsa mer om NA.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 4060 - kategori: 45

Naturvetenskapsprogrammet - NA

  Om naturvetenskapsprogrammet

Detta är ett program för dig som vill ha en bred allmänbildning med tonvikt på kemi, biologi, fysik och matematik. Programmet ger dig också kunskaper inom moderna språk och historia. Du kan söka till många olika utbildningar efter gymnasiet.

  Alice och Marsel: "Enkelt val"

Siktar du på framtida studier inom naturvetenskap? Drömmer om att arbeta som exempelvis läkare, biolog, kemist eller ingenjör? Då kan [...]

  Naturvetenskapsprogrammet - kontakt

Samordnare: Eva Aronsson e-post: eva.aronsson@nybro.se, telefon 0481-455 68 Mentorer: NA22 Christian Broselid, Christian.Broselid@nybro.se Ing-Marie Andersson, Ing-Marie.Andersson@nybro.se NA21 Lars Bergkvist, Lars.Bergkvist@nybro.se [...]

  Nellie om NA: "Det är jätteroligt"

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst naturvetenskap, matematik och [...]