Lana berättar om IM

Introduktionsprogrammen (IM) är för dig som inte är behörig till ett nationellt program. Det finns fyra olika introduktionsprogram – programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion. Lana Zeibak, 18, kom till Sverige för cirka två och ett halvt år sedan och läser introduktionsprogrammet språkintroduktion på Åkrahällskolan.

– IM är jättebra. Här finns bra lärare som hjälper eleverna att utveckla sina kunskaper. Lärarna är väldigt hjälpsamma och det är viktigt eftersom det kan vara svårt att lära sig ett nytt språk och läsa nya ämnen, säger Lana Zeibak.

Vad har varit svårast?
– Det är språket. Åkrahällskolan är min första skola i Sverige och i början förstod jag nästan ingenting, det var jättesvårt. Men jag gillar språk och tycker det är kul att lära sig svenska.

– En annan sak som var svår i början var att man fick helt nya klasskamrater som man skulle lära känna, alla med olika bakgrund. Men lärarna har gjort ett jättebra jobb med att skapa bra stämning. Vi är tio elever i klassen som inte alls kända varandra i början, men nu är vi alla vänner och trivs bra ihop. Det är jätteroligt.

Vad har varit den största utmaningen med språket?
– Det är många ord man måste lära sig, men det svåraste är hur man pratar i vardagliga sammanhang. Det går inte att bara lära sig ord i klassrummet. Men jag har fått jättebra hjälp av lärarna, och känner verkligen att de vill att jag ska få bra betyg i alla ämnen.

Hur är det att läsa på IM, Introduktionsprogrammen?
– Jättebra och roligt. Vi har även något som heter ”arbetspass” där man får tid till att jobba med svåra uppgifter och inlämningar. Man får hjälp av lärarna på arbetspass och jag tycker att det fungerar jättebra.

Vad drömmer du om i framtiden?
– Först och främst vill jag läsa ett nationellt gymnasieprogram, som Ekonomiprogrammet, här på Åkrahällskolan. Men om vi tittar längre fram i tiden så drömmer jag om att starta eget företag!

Stort tack för pratstunden Lana och lycka till i framtiden!

 

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 3488 - kategori: 52

Introduktionsprogrammen - IM

  Om Introduktionsprogrammen

På Åkrahäll finns det fem introduktionsprogram. Dessa ska ge obehöriga elever möjlighet att komma in på ett nationellt program eller leda till arbete. Utbildningen är på heltid och eleven följer en individuell studieplan.

  Albin om IM: "Lärarna är så bra"

Albin Eriksson läser individuellt alternativ på Åkrahäll -och han har bara positiva erfarenheter av skolans introduktionsprogram. - Det är jättebra, [...]

  Introduktionsprogrammen - kontakt

Samordnare: Ketty Franzén, ketty.franzen@nybro.se. Mentor: IM22: Ketty Franzén, ketty.franzen@nybro.se. Telefon till programmets expedition: 0481-450 95 / 073-146 74 82. Se [...]

  Lana berättar om IM

Introduktionsprogrammen (IM) är för dig som inte är behörig till ett nationellt program. Det finns fyra olika introduktionsprogram - programinriktat [...]