Ny CNC-maskin

Nu är den äntligen här! Vår efterlängtade CNC-maskin, Biesse Rover A, har anlänt till Hantverksprogrammet Finsnickeri. Det är en modern femaxlig CNC-maskin med balkbord och med möjlighet att bearbeta aluminium, trä och plast. Sedan tidigare finns en treaxlig CNC-maskin på Finsnickeri, men för att hänga med i branschens utveckling behövdes även en femaxlig.

– Det känns väldigt bra att vi får en femaxlig CNC-maskin, men de stora vinnarna är våra elever. Utvecklingen går snabbt framåt och det är svårt för skolor att hänga med i tekniken som finns i branschen. Men vi försöker och det är ett jättestort plus för eleverna att lära sig arbeta med en femaxlig maskin. När de kommer ut i arbetslivet blir deras startsträcka mycket kortare, säger Benny Sjögren, lärare på Hantverksprogrammet Finsnickeri.

Vad är den stora skillnaden jämfört med en treaxlig?
– Det är stor skillnad, främst i programmeringssättet. Den här maskinen kan i stort sett göra allt. Om man exempelvis ska göra ett köksskåp så kan du till 95 procent tillverka det i maskinen – det är bara kantlister du behöver lägga till. Maskinen blir nästan som en egen verkstad och de här femaxliga CNC-maskinerna blir ofta hjärtat i en fabrik, säger Benny Sjögren.

– En annan stor fördel är att den är betydligt bättre i utbildningssyfte då man kan följa processen på ett helt annat sätt. I den treaxliga maskinen hänger gardiner som gör att man inte alltid kan se verktygen. Här kan du följa processen genom ett fönster.

CNC-maskinen har även flera olika säkerhetslösningar, som krockkuddar och en begränsad produktionsyta.

– Traditionellt har det varit väldigt mycket olyckor i träindustrin för att man har händerna nära roterande verktyg. I en CNC-maskin kör man på avstånd och då blir det mycket säkrare, säger Sverker Arnesson, lärare på Hantverksprogrammet Finsnickeri.

Den fyra ton tunga maskinen kommer börja användas i undervisning under höstterminen 2020.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 3477 - kategori: 48

Hantverksprogrammet / Finsnickeri - HVF

  Hantverksprogrammet - Finsnickeri - Kontakt

Sverker Arnesson, sverker.arnesson@nybro.se, telefon: 0481-455 88. Anders LG Karlsson, anders.l.karlsson@nybro.se, telefon: 0481-456 03, 073-093 56 03. Johannes Lymer, johannes.lymer@nybro.se, telefon: [...]

  Ny CNC-maskin

Nu är den äntligen här! Vår efterlängtade CNC-maskin, Biesse Rover A, har anlänt till Hantverksprogrammet Finsnickeri. Det är en modern [...]