TV: Alma var med i kvalet till yrkes-SM

Åkrahällskolan har redan Sveriges bästa unga lastbilsförare i Elis Jakobsson, tidigare elev på Fordons- och transportprogrammet. Under september har kvalet till att kora nästa vinnare i yrkes-SM avgjorts, där Åkrahällskolans elev Alma Persson, FT20, stod för en stark insats.

– Det var jättekul och en mäktig upplevelse, men också väldigt nervöst. Det gick ganska bra, vissa delar gick väldigt bra och vissa delar hade kunnat gå bättre. Men jag är nöjd och det var en väldigt lärorik upplevelse, säger Alma.

I tävlingen, som arrangeras av TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd), ges yrkesutbildade elever möjlighet att tävla med sin yrkeskunskap. Arrangemanget finns till för att skapa intresse för yrkesutbildningar och skapa samverkan mellan skola och arbetsliv.

Tävlingsmomenten i kvaltävlingarna innehåller både teoretiska och praktiska moment och speglar de kunskaper eleven ska ha i sitt yrke, om sin arbetsmiljö samt i framförande och manövrering av lastbilar och hantering av gaffeltruckar.

– Just truckkörningen är jag mest nöjd med. Jag har kört mycket truck i sommar och känner mig ganska säker på det. Det blev ett litet misstag, men överlag gick det bra. Man körde på en slalombana, hämtade och förflyttade pallar, säger Alma.

Förutom manövrering med lastbil och truck ingick även moment som lastsäkring och ett teoretiskt prov.

– Det var ungefär som jag trodde. Jag hade förberett mig lite extra genom att köra på ”gården” veckan innan, samt pluggat teori. Lastsäkring och distribution var svårare än jag trodde medan truckkörningen var lite lättare, säger Alma.

Klasskamraten Victoria Fransson var Almas coach under kvaltävlingen.

– Alma skötte sig jättebra, men det var väldigt nervöst att stå vid sidan och titta på. Min viktigaste uppgift var nog att påminna henne om att använda bälte, både i truck och lastbil. Det är ju en självklarhet, men det var flera som slarvade med det, säger Victoria.

Alma slutade på en fin elfteplats i kvaltävlingen – där hon bland annat fick hela 23 av 25 poäng i momentet ”truck” och 24 av 25 poäng i momentet ”lastväxlare”.

Yrkes-SM beskrivs som Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Yrkes-SM avgörs på ett cirka 30 000 kvadratmeter stort område och har cirka 22 000 besökare under tävlingens tre dagar.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 5155 - kategori: 49

Fordons- och transportprogrammet - FT

  Fordons- och transportprogrammet - Kontakt

Peter Dahlström är samordnare på programmet peter.dahlstrom@nybro.se, telefon: 0481-456 89 Mentorer: FT22 Anders Blomberg, Anders.Blomberg@nybro.se Peter Dahlström, Peter.Dahlstrom@nybro.se FT21 Magnus [...]

  SM-GULD! Stort grattis Elis!

I somras tog Elis Jakobsson studenten från Åkrahällskolan, där han studerade på Fordons- och Transportprogrammet. Under torsdagen vann han guld [...]

  Transportstafetten - del 1

Åkrahällskolans Fordons- och transportprogram deltar i transportstafetten, ett samverkansprojekt för alla skolor i Sverige som bedriver transportutbildning, och på måndagen [...]

  Transportstafetten - del 2

I måndags transporterade Tegelbruksskolan från skånska Klippan en rödfärgad last till Åkrahällskolan som en del av samverkansprojektet Transportstafetten. Nu har [...]

  TV: Alma var med i kvalet till yrkes-SM

Åkrahällskolan har redan Sveriges bästa unga lastbilsförare i Elis Jakobsson, tidigare elev på Fordons- och transportprogrammet. Under september har kvalet [...]