SM-GULD! Stort grattis Elis!

I somras tog Elis Jakobsson studenten från Åkrahällskolan, där han studerade på Fordons- och Transportprogrammet. Under torsdagen vann han guld på yrkes-SM i Växjö där över 200 ungdomar tävlade om titeln svensk mästare inom 30 olika yrken.

– Det här är så otroligt roligt och häftigt! Det är så många känslor nu. Finalen var så jämn och oviss, alla finalister var verkligen jätteduktiga. Det var ett av truckmomenten som fällde avgörandet och jag vann nog med väldigt små marginaler, säger Elis som vann i kategorin lastbilsförare.

Har det varit nervöst?
– Det har varit lite nervöst, lite pirrigt. Det som var jobbigast var nog att inte veta slutresultatet förrän de annonserade vinnaren! Vi visste inte hur det hade gått i slutmomentet. Vi fick inte veta några resultat alls och domarna var precis iskalla, de sa inte ett ljud.

Men hade du på känn att du skulle vinna?
– Nej, eftersom alla har varit så duktiga så hade jag ingen aning alls. Men det här är skithäftigt och det kommer nog kännas ännu bättre när man kommer hem och ”landar i det”. Det har varit en upplevelse för livet.

Du hade en hejarklack med dig från skolan också. Vad har Åkrahäll betytt för dig?
– Jättemycket! De har varit fantastiska stöttepelare från första skoldagen och har verkligen gett mig de bästa förutsättningarna att utvecklas. Det var kul att de var här och hejade på mig!

Kan du berätta om de olika momenten?
– I tisdags, den första tävlingsdagen, var det fyra olika praktiska moment. Ett lastbilsmoment där man skulle göra en sidoförflyttning med bil och släp, och ett lastbilsmoment där man körde genom en ruggigt tight konbana. Sedan var det två olika truckmoment.

– I går fick man göra om alla fyra praktiska moment, plus ett teorimoment, där man fick med sig sina bästa poäng till i dag.

– I dag fick man välja ett lastbilsmoment och ett truckmoment. Dessutom ströks de tidigare poängen, så allt kunde verkligen ändras i dag. Det var dagens poäng som avgjorde och det gjorde det hela mer nervöst.

Har du hunnit träna något sedan du tog studenten?
– Nja. Jag kör ju lastbil på jobbet, och det har inte blivit så många lediga dagar sedan studenten så lastbilsmomenten var inga större problem. Jag har dock inte kört truck sedan skolan, men det gick ju bra ändå!

Fantastiskt bra jobbat och återigen, ett stort grattis!
– Tack så mycket!

Yrkes-SM beskrivs som Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Yrkes-SM avgörs på ett cirka 30 000 kvadratmeter stort område och har cirka 22 000 besökare under tävlingens tre dagar, bland annat besökte skolminister Lina Axelsson Kihlbom och H.K.H Prins Carl Philip tävlingen.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 4808 - kategori: 49

Fordons- och transportprogrammet - FT

  Fordons- och transportprogrammet - Kontakt

Peter Dahlström är samordnare på programmet peter.dahlstrom@nybro.se, telefon: 0481-456 89 Mentorer: FT21 Anders Blomberg, Anders.Blomberg@nybro.se Peter Dahlström, Peter.Dahlstrom@nybro.se FT20 Pia [...]

  SM-GULD! Stort grattis Elis!

I somras tog Elis Jakobsson studenten från Åkrahällskolan, där han studerade på Fordons- och Transportprogrammet. Under torsdagen vann han guld [...]

  Transportstafetten - del 1

Åkrahällskolans Fordons- och transportprogram deltar i transportstafetten, ett samverkansprojekt för alla skolor i Sverige som bedriver transportutbildning, och på måndagen [...]

  Transportstafetten - del 2

I måndags transporterade Tegelbruksskolan från skånska Klippan en rödfärgad last till Åkrahällskolan som en del av samverkansprojektet Transportstafetten. Nu har [...]