Elis: ”Programmet öppnar många dörrar”

Elis Jacobsson pendlar dagligen mellan Hovmantorp och Nybro för att läsa Fordons- och transportprogrammet på Åkrahällskolan.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av fordon och maskiner, framför allt lastbilar. Mitt gymnasieval stod mellan Bowlinggymnasiet och att läsa Fordon på Åkrahäll, men i slutändan blev det ett ganska lätt val. Här får jag en utbildning som kommer leda till att jag får jobba med det jag vill i framtiden, säger Elis.

Varför blev det Åkrahäll?
– Åkrahällskolan har ett bra rykte. Jag har bland annat spenderat mycket tid på ett åkeri i Lessebo och de rekommenderade Åkrahäll.

Vad har varit roligast med utbildningen?
– Körningen, helt klart. Det är nästan så man hoppar ur sängen på morgonen när man vet att vi ska ut och köra. Det är otroligt roligt och jag tycker att gymnasietiden har varit en väldigt positiv upplevelse. Här gör man saker som man verkligen vill och är intresserad av, och då blir hela skolupplevelsen mycket bättre.

Vad har ni lärt er på programmet?
– Oj, svår fråga. Men det är otroligt mycket. Man lär sig mycket om mycket – från att jobba i verkstaden där man får kunskap om hur ett fordon fungerar till att arbeta mer praktiskt. Vi har väldigt hjälpsamma och bra lärare som alltid gör sitt bästa för att hjälpa en. Jag har dessutom tagit b-körkort och skolan har stått för allt – från övningskörning till riskutbildningar, teoriprov och uppkörning.

Hur går dina framtidstankar?
– Just nu är mitt fokus att börja jobba som lastbilschaufför efter gymnasiet, men sedan får vi se vad som händer. Man behöver inte sitta i en lastbilshytt hela arbetslivet bara för att man läser Fordons- och transportprogrammet. Programmet öppnar många dörrar och jag funderar bland annat på att bli transportledare.

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 3720 - kategori: 49

Fordons- och transportprogrammet - FT

  Fordons- och transportprogrammet - Kontakt

Peter Dahlström är samordnare på programmet peter.dahlstrom@nybro.se, telefon: 0481-456 89 Mentorer: FT21 Anders Blomberg, Anders.Blomberg@nybro.se Peter Dahlström, Peter.Dahlstrom@nybro.se FT20 Pia [...]

  SM-GULD! Stort grattis Elis!

I somras tog Elis Jakobsson studenten från Åkrahällskolan, där han studerade på Fordons- och Transportprogrammet. Under torsdagen vann han guld [...]

  Transportstafetten - del 1

Åkrahällskolans Fordons- och transportprogram deltar i transportstafetten, ett samverkansprojekt för alla skolor i Sverige som bedriver transportutbildning, och på måndagen [...]

  Transportstafetten - del 2

I måndags transporterade Tegelbruksskolan från skånska Klippan en rödfärgad last till Åkrahällskolan som en del av samverkansprojektet Transportstafetten. Nu har [...]