Ida läser EE: ”Jätteroligt program”

Ensam tjej i en klass med 20 killar. Så ser ofta verkligheten ut på El- och energiprogrammet på gymnasieskolorna i landet. Det är en mansdominerad bransch som skriker efter arbetskraft. Cirka två procent av landets elektriker är kvinnor, vilket har fått  regeringen att sätta upp ett mål att 25 procent av de anställda ska vara kvinnor inom de närmaste åren.

Ida Rosberg, 17, är en av få tjejer som läser El- och Energiprogrammet på Åkrahällskolan.

– Jag tycker att det är ett jätteroligt program som känns helt rätt för mig. Jag tror att många tjejer inte riktigt vågar söka El, dels på grund av att det är många killar på programmet – men också för en slags rädsla över att man inte skulle klara av det. Men jag kan lova att man inte ser skillnad på en kille eller tjejs arbete. Om du är  intresserad, så klarar du det, säger Ida Rosberg.

– Även om det är ett mansdominerat yrke och program, så påverkar det inte mig. Snarare tvärtom. När jag är på APL (arbetsplatsförlagt lärande) så tycker de att det är jättekul med en tjej – och även klassen tycker att det är kul med tjejer. Dessutom har vi en väldigt stark gemenskap på El, både mellan elever och lärare, och det gör skolgången mycket lättare och roligare. Jag rekommenderar verkligen alla tjejer som funderar på El att söka det, säger Ida Rosberg.

Varför valde du Åkrahällskolan och El- och Energiprogrammet?
– Jag bor nära skolan och vet att det är en bra skola, där man får bra hjälp. Varför ska man åka någon annanstans om man har möjlighet att läsa på Åkrahäll? Det är en väldigt bra skola.

– Jag valde först ett annat program eftersom jag inte visste vad jag ville göra, men sedan gick jag till studie- och yrkesvägledaren och berättade att jag ville testa El- och energiprogrammet. Jag var på programmet i några dagar och det var väldigt kul och kändes helt rätt, så det blev El i stället och jag är väldigt nöjd med valet.

Vad är det bästa med programmet?
– Lärarna, det måste jag säga. Oavsett vilken kurs vi har så får man väldigt bra hjälp – och sedan måste jag nämna gemenskapen igen. Eftersom El har en egen lokal så blir det en väldigt stark gemenskap och det är jätteroligt.

Ida Rosberg informerade Madesjöskolans årskurs 9-elever om EE.

Förra veckan besökte Ida Rosberg årskurs 9-eleverna på Madesjöskolan för att ge tips inför gymnasievalet, och berätta om hennes val. Hon var noga med att poängtera att det inte är ett lätt program som man bara kan ”slappa sig igenom”.

– Precis. Det är inget lätt program och man ska inte heller välja ett program för att det anses som ”lättare”. Man ska inte heller göra ett val utifrån vad ens kompisar väljer. Det viktigaste är att man väljer ett program som man tycker verkar roligt och intressant. Man skaffar sig dessutom många nya kompisar i gymnasiet, säger Ida Rosberg och fortsätter:

– En stor fördel med att välja ett program som man själv tycker är intressant är att det blir så mycket lättare att lära sig saker. Det blir lättare att hålla sig fokuserad på lektionerna och man får mycket gratis genom att lägga ned tid på lektionerna. Även om det krävs att man pluggar hemma, så får man ”grunden” på lektionerna.

Vad har varit roligast på El- och Energiprogrammet hittills?
– Jag måste nog säga installationerna i båsen, som vi gjorde i årskurs 2. Sedan tycker jag att motorstyrning, som vi började med i trean, är väldigt roligt. Där kopplar man ihop olika kontaktorer, så man kan styra en motor.

Något med programmet som har överraskat dig?
– Att det innehåller så mycket och att det finns så stora valmöjligheter efter gymnasiet. Man kan bli så mycket mer än en elektriker, som exempelvis ingenjör inom el. Det har faktiskt överraskat mig.

Kan du berätta om din APL?
– Vi har sammanlagt 15 veckor APL och jag har fyra veckor kvar. Jag har varit på ONE Nordic och det har varit väldigt intressant. Jag är mer intresserad av högspänning än lågspänning och förhoppningen är att min APL leder till ett jobb i höst. Jag har frågat dem och tror inte att det ska vara några problem!

Tack för pratstunden Ida och ett stort lycka till i framtiden!

Framtidsprognos för exempelvis elektriker (framtid.se):  Inom detta yrke är det lätt att få jobb i Sverige inom de närmaste åren.

Vill du veta mer om El- och Energiprogrammet på Åkrahällskolan?  Här hittar du mer information.

Vill du testa en dag på något av våra program? Ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.

 ”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 3346 - kategori: 42

El- och energiprogrammet - EE

  Om El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet ger dig den yrkeskompetens som fordras för att kunna installera, reparera och underhålla anläggningar inom el, tele, elektronik, data och programmerbara styrsystem.

  El- och energiprogrammet - Kontakt

Samordnare för El- och energiprogrammet: Torbjörn Johansson e-post: torbjorn.johansson@nybro.se Telefon: 0481-455 71 Mentorer: EE18DAT: Marcus Cedmert, marcus.cedmert@nybro.se. EE18ELT: Anders Karlsson, [...]

  Emma om EE: "Väldigt nöjd"

Elektriker är ett mansdominerat yrke där endast cirka två procent av landets elektriker är kvinnor, vilket har fått regeringen att [...]