Emma om EE: ”Väldigt nöjd”

Elektriker är ett mansdominerat yrke där endast cirka två procent av landets elektriker är kvinnor, vilket har fått  regeringen att sätta upp ett mål att 25 procent av de anställda ska vara kvinnor inom de närmaste åren. Skolverkets senaste statistik visar dock att allt fler tjejer söker till El- och Energiprogrammet. Åkrahäll-eleven Emma Andersson läser första året på programmet.

– Jag tycker att det är kul med praktiska saker och att inte behöva sitta ned hela skoldagarna. Programmet har varit över all förväntan – jag är väldigt nöjd och tycker det är jättekul att komma till skolan varje dag, säger Emma.

Vad har varit roligast hittills?
– Det praktiska! Jag gillar att vara igång och när det händer mycket. Vi har bland annat programmerat en hiss, och det var jätteintressant! Jag gick dessutom in i programmet utan någon större kunskap om el, så allt är väldigt nytt men intressant.

Hur kommer det sig att du valde programmet?
– Jag funderade länge på att läsa Estetiska programmet, men i slutändan lockade El- och Energiprogrammet mer. Min bror läser El på Åkrahäll, så han berättade mycket om programmet och övertalade mig – och jag har verkligen inte ångrat mitt val. Det bästa är att det är kul att komma till skolan; att ha den känslan säger ju allt!

Vad har varit svårast hittills?
– Proven, tror jag. Det är rätt svåra prov och eftersom jag inte har någon större kunskap om el sedan tidigare, så var allt nytt för mig. Men det har ändå gått väldigt bra! Vi lär oss mycket nytt varje dag, det mesta är elrelaterat, men man har ju även förstått att matte har en väldigt stor betydelse i den här branschen. Det är mycket formler och beräkningar.

Är det något med programmet som har överraskat dig?
– Det är nog att det är så få tjejer som läser El. Det är ett program som passar alla och jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av el att söka det. Det finns inget med yrket som gör att det är svårare för tjejer. Jag tror helt enkelt att tjejer är ”rädda” för att söka programmet eftersom man tror att det bara går killar där. Så till alla tjejer – om ni är intresserade av el, sök!

Hur går dina framtidstankar?
– Vi får se. Jag har faktiskt inte tänkt så långt, utan nu ligger all fokus på gymnasiet så vi får se vad som händer efter det. Men det som är kul med programmet är att det verkligen har ökat mitt intresse för branschen, så jag ser fram emot att läsa mina tre gymnasieår här!

Webbredaktör: Martin Persson | Martin.A.Persson@nybro.se | Id: inlägg: 4090 - kategori: 42

El- och energiprogrammet - EE

  Om El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet ger dig den yrkeskompetens som fordras för att kunna installera, reparera och underhålla anläggningar inom el, tele, elektronik, data och programmerbara styrsystem.

  El- och energiprogrammet - Kontakt

Samordnare för El- och energiprogrammet: Torbjörn Johansson e-post: torbjorn.johansson@nybro.se Telefon: 0481-455 71 Mentorer: EE18DAT: Marcus Cedmert, marcus.cedmert@nybro.se. EE18ELT: Anders Karlsson, [...]

  Emma om EE: "Väldigt nöjd"

Elektriker är ett mansdominerat yrke där endast cirka två procent av landets elektriker är kvinnor, vilket har fått regeringen att [...]