Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Ester och Nuri om EK: ”Bra val”

Ester och Nuri läser första året på Ekonomiprogrammet, en utbildning som matchar deras intressen och framtidsambitioner. När de valde till gymnasiet lockades de av programmets rykte och dess inriktning på ekonomi och juridik.

– Det var Ekonomiprogrammet som intresserade mig mest. Jag hade hört att det var ett bra program med bra lärare, och det har verkligen levt upp till mina förväntningar, säger Ester.

– Jag hade tidigt bestämt mig för Ekonomiprogrammet. Det är ett program som erbjuder utbildning inom ekonomi och juridik, områden som är starkt efterfrågade på arbetsmarknaden både nationellt och globalt. Jag hade också hört från tidigare elever att de var mycket nöjda med kvaliteten på lärarna, kursutbudet och möjligheten att individuellt anpassa sin kursplan, säger Nuri.

Varför blev det Ekonomi på Åkrahäll?

– Jag hade hört mycket gott om skolan, allt från den fina matsalen till alla aktiviteter och evenemang på skolan. Skolan kändes rätt från start, och det var ett plus att jag redan kände många här, säger Ester.

– Nybro passade mig bättre på ett personligt plan, mycket tack vare skolans storlek och den varma välkomnande miljön som alla elever och personal bidrar till. Det ger en riktigt hemtrevlig känsla, säger Nuri.

Vad gillar ni mest med programmet?

– Det har varit givande att läsa nya kurser som privatjuridik och företagsekonomi. Jag uppskattar också vårt näringslivsprojekt, Business Partnership, där vi får direktkontakt med olika företag i Nybro. Att jag dessutom trivs så bra i klassen gör skoldagarna extra roliga, säger Ester.

– Det är svårt att välja en favorit! Men jag uppskattar verkligen kontrasten mellan bekanta ämnen och nya utmaningar. De nya kurserna har klargjort vad jag vill göra i framtiden och gett mig värdefulla insikter i arbetslivet inom olika branscher. Precis som Ester nämnde så bidrar den starka gemenskapen till en trygg och trivsam miljö, säger Nuri.

Varför ska man välja Ekonomiprogrammet?

– Ekonomi är ett bra val eftersom det inte bara ger kunskap inom många olika ämnen, utan även väcker nyfikenhet. Även om vi bara har gått här ett år så har det redan varit väldigt lärorikt och roligt. Vi har till exempel jobbat med olika ”case” i privatjuridik, där vi diskuterat och löst riktiga brottsmål, vilket har varit både utmanande och givande, säger Ester.

– Programmet har även många praktiska inslag som kompletterar den teoretiska delen, vilket skapar en stimulerande lärmiljö. Det variationsrika innehållet har inte bara varit givande, utan även rustat oss med kunskaper som är viktiga för vår framtida karriär, säger Nuri.

Hur går era framtidstankar?

– Jag siktar på att bli fastighetsmäklare. Det är ett yrke som jag blev intresserad av redan på högstadiet och på Ekonomiprogrammet har jag fått träffa mäklare genom våra näringslivsträffar, vilket har stärkt mitt intresse, säger Ester.

– Jag planerar att plugga vidare inom juridiken. Målet är att utbilda mig till jurist, arbeta med brottsmål och så småningom bli advokat. Det har varit min dröm sedan femte klass! säger Nuri.