Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Engla och Albin om SA: ”Hört mycket positivt”

Engla och Albin läser första året på Samhällsvetenskapsprogrammet.

– Jag vill bli kriminolog, så kriminologiprofilen på SA lockade väldigt mycket. Jag hade även hört mycket positivt om programmet och Åkrahäll, samt att jag gillade alla valmöjligheter man kommer ha efter gymnasiet, säger Engla.

– Det är ett program jag känner mig bekväm med. Jag var här på öppet hus och tyckte att lärarna kändes bra, samt att eleverna som gick här var väldigt trevliga. SA har även väldigt många ämnen som passar mig bra, som samhällskunskap och psykologi, säger Albin.

Varför blev det SA på Åkrahäll?
– Jag valde Åkrahäll eftersom skolan har ett bra rykte och ligger nära allt jag behöver. Min kusin går här och han har ”pushat” för skolan också. Dessutom tycker jag att det är väldigt skönt att slippa oroa sig över inställda tåg eller bussar, säger Engla.

– Som hockeyspelare uppskattar jag verkligen det starka samarbetet mellan skolan och Nybro Vikings. Det ger mig fantastiska möjligheter att utvecklas både sportsligt och akademiskt. Att komma från en annan kommun och känna sig så välkommen här har verkligen gjort Åkrahäll till mitt andra hem, säger Albin.

Vad tycker ni om programmet hittills?

– Jättebra. Lärarna är både pedagogiska och hjälpsamma, och har en unik förmåga att se varje individ vilket jag inte tror är så vanligt på andra skolor. Klassen är väldigt bra och vi trivs tillsammans. Det gör att skoldagarna blir roligare och ger mig ännu mer motivation att gå till skolan, säger Engla.

– Precis. Trots att vi är en stor klass är sammanhållningen stark och lärarna gör allt för att lektionerna ska bli både roliga och engagerande, säger Albin.

Vad har varit roligast?

– Aktivitetsdagarna på skolan. De skapar en stark gemenskap och sammanhållning med alla andra klasser på skolan. Man lär känna fler och det skapar en större trygghet på skolan, säger Engla.

– Ja, jag håller med. Alla aktiviteter, allt från elevernas dag till Lusserugbyn, har varit riktigt bra. Det gör att man får en paus från vardagen och lär känna fler på skolan. Det här är dessutom en skola där man aldrig behöver känna sig ensam, utan det finns alltid någon att prata med, säger Albin.

Varför ska man välja SA?

– Om man är intresserad av samhällsfrågor och människors beteende så ska man välja SA. Det är ett program med många valmöjligheter, där man kan fördjupa sig i allt från politiska frågor till psykologi. Dessutom utvecklar man sitt kritiska tänkande och andra färdigheter som är värdefulla både i arbetslivet och om man vill plugga vidare, säger Engla och Albin.

Hur går era framtidstankar?

– Jag planerar att flytta till Lund för att studera vidare till kriminolog, säger Engla.

– Jag är inte helt säker på vad jag vill göra i framtiden. Självklart drömmer jag om att bli hockeyproffs, men om det inte skulle bli verklighet ger SA mig så många alternativ att jag känner mig trygg både med att gå direkt ut i arbetslivet eller fortsätta studera efter gymnasiet.