Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Cassandra och Oscar om FT: ”Utmärkt program”

Cassandra och Oscar läser första året på Fordons- och transportprogrammet på Åkrahäll.

Varför valde ni att söka till Fordons- och transportprogrammet?

– I högstadiet var jag osäker på vad jag ville bli. Men när jag började övningsköra märkte jag hur mycket jag trivdes med att köra. Det tillsammans med att jag gillar ensamtid gjorde att yrket som lastbilschaufför kändes rätt för mig, säger Cassandra.

– Jag har velat bli lastbilschaufför sedan jag gick i femman. Det fanns ingen tvekan alls, det var ett enkelt beslut säger Oscar.

Varför blev det FT på Åkrahäll?

– Jag valde Åkrahäll eftersom det ligger nära och jag vill slippa pendla. Dessutom hade jag hört mycket positivt om både lärarna och skolan, säger Cassandra.

– Jag kommer från Holmsjö utanför Karlskrona och en av mina tidigare lärare rekommenderade mig att söka till Fordon här. Hon berättade att lärarna var väldigt bra och jag litade på henne. När jag besökte skolan under öppet hus och pratade med lärarna fick jag ett mycket positivt intryck, säger Oscar.

Vad tycker ni om programmet?

– Programmet är verkligen bra och jag har lärt mig massor. Jag visste inte mycket om fordon tidigare, men tack vare våra kunniga lärare och de utmärkta lokalerna har jag utvecklats snabbt, säger Cassandra.

– Absolut, jag instämmer. Det är spännande och roligt att lära sig något nytt varje dag. Lärarna är väldigt bra på att lära ut. Sedan gillar jag kombination av teori och praktik, säger Oscar.

Har det varit som ni trodde?

– Jag hade inte mycket förkunskaper om programmet, så jag hade inga särskilda förväntningar. Det har dock överraskat mig positivt och varit riktigt bra, säger Cassandra.

– Det har varit bättre än jag trodde! I ettan trodde jag att vi mest skulle sitta med teori och läsa i böcker, men det har varit mycket praktiskt arbete och vi har fått meka en hel del, något jag inte alls hade förväntat mig, säger Oscar.

Varför ska man välja FT på Åkrahäll?

– Programmet är jättebra, precis som lärarna, lokalerna och skolan! En annan stor fördel är att skolan står för kostnaden för alla körkort, säger Cassandra.

– Om du är intresserad av fordon och uppskattar en bra balans mellan teori och praktik, så är detta ett utmärkt program. Det överraskade mig positivt hur mycket praktiskt arbete vi faktiskt gör redan under första året, säger Oscar.

Hur går era framtidstankar?

– Jag siktar på att bli lastbilschaufför och köra långa sträckor. Det passar mig nog bäst eftersom jag uppskattar tid för mig själv, säger Cassandra.

– Jag planerar att köra lastbil så länge jag tycker det är roligt. Min dröm är att köra långtransport, men jag vet inte om det bara blir inom Sverige eller även utomlands. Jag gillar tanken på att alltid vara på väg och ser fram emot att upptäcka olika delar världen, säger Oscar.