Åkrahäll - Gymnasieskolan Nybro

Bäm och Markus om HVF: ”Roligt program”

Bäm och Markus läser första året på Hantverksprogrammet Finsnickeri.

Varför valde ni att söka till Hantverksprogrammet Finsnickeri?

– Valet stod mellan Finsnickeri och Fordon, men jag valde HVF för att jag tycker om att jobba med trä. Jag visste inte så mycket om programmet egentligen, mer än att man arbetar med trä och bygger möbler. Att få skapa något med händerna är både utmanande och roligt, säger Bäm.

– Jag ville prova något nytt och sökte ett praktiskt program. Det var ett enkelt val eftersom jag gillar att arbeta med maskiner. Finsnickeri kändes rätt eftersom jag får kombinera mitt intresse för teknik med kreativitet och skapande. Att arbeta med trä är roligt, säger Markus.

Varför blev det HVF på Åkrahäll?

– Vi bor nära skolan och utbildningen erbjuds inte på någon annan skola i närheten. Åkrahäll är dessutom en bra skola, säger Bäm och Markus.

Varför ska man välja HVF på Åkrahäll?

– Det är ett roligt program där man får jobba mycket med händerna och med olika maskiner. Tidigt i utbildningen lär man sig hur man använder maskinerna korrekt och får bra stöd från lärarna. Vi genomför även många roliga projekt i årskurs 1. Det har varit allt från att göra en pall och skärbräda till att bygga ett skrivbord, säger Bäm.

– Dessutom har vi vår egen lokal, vilket skapar en lugn och trygg miljö. Jag tycker även att det ska bli spännande med APL och de möjligheter som erbjuds här på Åkrahäll,
säger Markus.

Hur går era framtidstankar?

– Efter gymnasiet planerar jag att börja arbeta inom träbranschen, säger Bäm.

– Jag går i samma tankebanor. Det blir att jobba efter gymnasiet och förhoppningsvis inom möbelsnickeri. Jag gillar att bygga möbler, säger Markus.